Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Jenni Leukumaavaara

Vaaleihin viisi kuukautta – vihreiden ehdokaslistat puolillaan

14.11.2018 16.27

Vihreä Lanka

Kevään eduskuntavaaleihin on viisi kuukautta. Vihreiden ehdokkaiden etsintä on jo pitkällä, sillä ehdokaslistoista on täytetty jo yli puolet melkein kaikissa vaalipiireissä.

Nykyisistä kansanedustajista suurin osa pyrkii keväällä uudelleen eduskuntaan. Kolme on kertonut jättävänsä eduskunnan. Kolme harkitsee vielä.

Vihreiden puoluetoimistolta kerrotaan, että tiistain tietojen perusteella vihreiden vahvimmilla tukialueella, Helsingissä ja Uudellamaalla suurin osa ehdokaspaikoista on täytetty. Molemmille listoille mahtuu vielä kymmenkunta ehdokasta.

Helsingissä vihreät voi asettaa 22 ehdokasta, Uudellamaalla 36. Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa vihreät sai Helsingistä viisi kansanedustajaa ja Uudeltamaalta kolme.

Varsinais-Suomen vihreät tiedotti keskiviikkoiltana, että Turun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Elina Rantanen asettuu ehdolle eduskuntavaaleihin. Rantanen oli 13:s varsinaissuomalainen vihreä ehdokas, joten ehdokaspaikkoja jää auki vain neljä.

Myös vihreille perinteisesti vaikean Vaasan vaalipiirin ehdokashankinta on sujunut hyvin, sillä siellä kaivataan enää muutamaa lisäehdokasta 16:n ehdokkaan listalle.

Kaikissa muissakin vaalipiireissä Satakuntaa ja Lappia lukuunottamatta vähintään puolet ehdokaspaikoista on täytetty. Satakunnan listakin on melkein puolillaan. Ainoastaan Lapin vaalipiirissä ehdokashankinta on vielä alkutekijöissään.


Vihreiden tuore puheenjohtaja Pekka Haavisto korosti heti valintansa jälkeen, että hyvä ehdokasasettelu ja parempi vaalitulos jokaisessa vaalipiirissä on ehtona vihreiden hyvälle tulokselle.

Vihreillä on nyt 15 kansanedustajaa. Tähän puolue pääsi 8,5 prosentin kannatuksella.

Jos vihreiden äänisaalis olisi nykyisen gallupkannatuksen – noin 12 prosentin – luokkaa, edustajamäärä kasvaisi selvästi. Suurin piirtein viime vaalien kaltaisella äänestysaktiivisuudella tämä voisi kääntyä 20–22 edustajanpaikaksi.

Nykyiseen eduskuntaryhmään on tulossa muutoksia joka tapauksessa.

Nykyisistä vihreiden kansanedustajista Jani Toivola, Antero Vartia ja Ville Niinistö ovat ilmoittaneet, etteivät pyri jatkokaudelle eduskuntaan.

Jatkohalukkuutensa ovat ilmoittaneet Olli-Poika Parviainen, Outi Alanko-Kahiluoto, Emma Kari, Krista Mikkonen, Ozan Yanar, Jyrki Kasvi, Johanna Karimäki ja Touko Aalto.

Puheenjohtajan tehtävästä lokakuussa luopunut Aalto on sairauslomalla ainakin vuoden loppuun.

Ehdokkuuttaan pohtivat Satu Hassi, Heli Järvinen ja Hanna Halmeenpää


Eurovaaleihin vihreät
on virallisesti nimennyt istuvan mepin Heidi Hautalan ja vihreiden nuorten toisen puheenjohtajan Iiris Suomelan. Suomela on ehdolla myös eduskuntavaaleissa. Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen on ehdolla eduskuntaan.

Eurovaalien lista on valmis ja julki ennen eduskuntavaaleja, vaikka sen varsinainen jättöaika onkin vasta eduskuntavaalien jälkeisellä viikolla.

Maakuntavaalien ehdokasasettelun vihreät on jäädyttänyt toistaiseksi. Ehdokkaita on jo jonkin verran, mutta ehdokasasettelua jatketaan vasta sitten kun varmuus maakuntavaaleista saadaan.

eduskuntavaalit  Vihreät 
Viite