Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Kirkkolaiva kääntyy hitaasti. sanoo Armon vihreiden Katri Kuusikallio. Hän painottaa, että seurakuntavaalien tuloksella on merkitystä kirkon linjalle.Iiro Törmä

Kirkkolaiva kääntyy hitaasti. sanoo Armon vihreiden Katri Kuusikallio. Hän painottaa, että seurakuntavaalien tuloksella on merkitystä kirkon linjalle.

Vaaleissa voi kääntää kirkon kurssia

11.9.2018 16.39

Riikka Suominen

Kirkon päättäjissä on enemmän konservatiiveja kuin jäsenistössä. Luottamushenkilöiden keski-ikä on korkea.

Jos kirkon keskimääräiset jäsenet asettuisivat ehdolle ja äänestäisivät seurakuntavaaleissa, kirkko muuttuisi liberaalimmaksi.

Näin perustelee Armon vihreiden Katri Kuusikallio seurakuntavaalien tärkeäyttä. Armon vihreät on vihreiden jäsenyhdistys, joka edustaa positiivista suhtautumista uskontoihin.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on muuttunut vähitellen vapaamielisemmäksi. Toisaalta myös kehityksen vastustajia on noussut esiin. Yhä edelleen kirkossa löytyy naispappeuden ja tasa-arvoisen vihkimisoikeuden vastustajia.

Toisaalta papiston mielipide on jälkimmäiset kohdalla muuttunut nopeasti. Papeille suunnatun kyselyn mukaan selvä enemmistö papeista olisi valmiita siunaamaan ja osa myös vihkimään samaa sukupuolta olevia pareja.


Useampi kuin kaksi kolmesta suomalaisesta kuuluu kirkkoon. Osa vihreistä on kirkko- ja uskontovastaisia. Kuusikalliosta se on sääli, sillä ”uskonnot eivät lähde pois sillä, ettei niistä puhuta”.

Hän kannattaa sitä, että kirkon jäsenet saavat koulussa oman uskonnon opetusta elämänkatsomustiedon sijasta.

”Kulttuurimme on niin kristillisesti värittynyt, että on hyvä tietää, mihin arvopohjamme perustuu.”

Seuraavalla seurakuntavaalikaudella kirkossa otetaan kantaa siihen, keitä kirkko siunaa ja vihkii avioliittoon sekä miten suhtaudutaan kansainvälisyyteen.

Vihreät haluavat, että kirkko vihkisi myös homopareja ja osalllistuisi rohkeammin yhteiskunnalliseen keskusteluun. Vihreitä voi kiinnostaa myös kirkon metsäomistuksista päättäminen.


Kirkko on ollut
yksi näkyvistä turvapaikanhakijoiden ja paperittomien auttajista. Ruotsissa maahanmuuttovastaiset ruotsidemokraatit tulivat voimalla viime syksyn seurakuntavaaleihin.

Suomessa tällaista polarisoitumista tai perussuomalaisten aktivoitumista kirkkovaaleissa ei Kuusikallion mukaan ole näkyvissä.

Vihreitä ehdokkaita on seurakuntavaaleissa ehdolla ainakin 24 paikkakunnalta. Ehdokasasettelu päättyy 17. syyskuuta. Kirkollisvaalit ovat 18. marraskuuta.

kirkollisvaalit 




Viite