Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Savo-Karjalan vihreät

Vaalityö käynnissä. Tässä kuvassa Joensuun torilla tunnelma on rauhallinen, mutta vaalipiirin maaseutupaikkakunnilla on ollut paikoin myrkyllistä.Savo-Karjalan vihreät

Vaalityö käynnissä. Tässä kuvassa Joensuun torilla tunnelma on rauhallinen, mutta vaalipiirin maaseutupaikkakunnilla on ollut paikoin myrkyllistä.

Vaalien kiihkeys on purkautunut Savo-Karjalassa myös rähisemisenä – ”Patriarkaattia pelottaa”

9.4.2019 12.55

Vesa Sisättö

Vihreiden vaaliteltoilla Savo-Karjalan vaalipiirissä on käynyt kuhina, mutta ei aina positiivisessa mielessä.

Vaalitunnelma on aiempaa kiihtyneempi ja tulehtuneempi. Etenkin alueen suurten kaupunkien, Kuopion ja Joensuun ulkopuolella vihreät ehdokkaat ovat joutuneet paikoin koville.

Tunnelman kärjistymisestä selvimmät esimerkit ovat olleet Iisalmen torin vaalitapahtuma ja Juuan vaalipaneeli, jossa vihreiden ehdokas Eveliina Eronen sanoo joutuneensa keskustan kansanedustajan Hannu Hoskosen epäasiallisen käytöksen kohteeksi. Hoskonen kiistää syytöksen.


”Sedät haluavat tulla sanomaan mielipiteensä ilveksistä ja maahanmuuttajien sosiaaliturvasta”, kuvaa Kuopion vihreiden toiminnanjohtaja Tero Kankaanperä.

Keskustelua ja kiistelyäkin on aiheuttanut myös Finnpulpin sellutehdashanke. Finnpulp suunnittelee maailman suurimman havusellutehtaan rakentamista Kuopioon.

”Se on paikallisesti kiistelty aihe, jonka suhteen vihreätkin ovat jakautuneet. Suurin osa vastustaa hanketta, mutta jotkut kannattavat sitä työllisyysnäkökohdista”, Kankaanperä sanoo.

Paneelikeskustelut ovat olleet suosittuja tänä vaalikeväänä. Tero Kankaanperä mukaan 60 vaalipaneelin raja on jo rikottu.

”Erikoista on, että koulutuksesta ei paneeleissa ole puhuttu, ylioppilaskunnan paneelia lukuunottamatta.”

Myös keskustelu sotesta on ollut vaimeaa sen jälkeen kun Sipilän hallitus ja sen sote-ehdotus kaatuivat.


Huutoa ja räyhäämistä
on selvästi enemmän kuin aiemmissa vaaleissa. Vaalien tunnelma on ollut ahdistava, Kankaanperä kuvaa. Tämä koskee etenkin Kuopion ja Joensuun ulkopuolista osaa vaalipiiristä.

”Toritapahtumassa Iisalmessa varttuneemmat miehet tulivat työntämään kuvia ilvesten raatelemista eläimistä päin ehdokkaamme Senni Martikaisen kasvoja”, Kankaanperä sanoo.

”Koko tapahtumassa oli paikalla olleiden mukaan paskamainen tunnelma.”

Toinen esimerkki oli Juuassa 25. maaliskuuta järjestetty vaalipaneeli. Vihreän kansanedustajaehdokas Eveliina Eronen kertoi julkisessa Facebook-päivityksessä joutuneensa paneelin ainoana naisena vihamieliseen höykytykseen.

Eronen myös kuvaa vieressään istuneen keskustan kansanedustajan Hannu Hoskosen käytöstä epäasialliseksi.

Eronen kertoo Vihreälle Langalle istuneensa Hoskosen vieressä paneelikeskustelussa. Erosen mukaan Hoskonen käyttäytyi sanallisesti provosoivasti ja haastavasti koko keskustelun ajan.

Erosen mukaan Hoskonen tarttui häntä paneelin lopussa olkapäästä kiinni ja haki katsekontaktia.

”Hoskonen sanoi minulle ensin että veli. Sitten korjasi, että sisko, sitten muutti sen muotoon neiti. Sitten hän mietti, että 'oletkohan sinä naimisissa'. Hoskonen selitti vielä jotain ja yritti saada minulta katsekontaktia. Jotenkin vain jähmetyin siinä tilanteessa”, Eronen kuvaa.


Keskustan kansanedustaja
Hannu Hoskonen pitää Erosen kuvausta epäasiallisesta käytöksestä ”höpöpuheena” ja selittää kosketusta ahtaalla tilalla ja sekavalla tilanteella.

”Minä kannustin kaikkia, kyselin toisten puolueiden mielipiteitä ja linjauksia ja sillä sipuli. Aivan normaali paneeli, toki sen menettelytapa oli vähän avoimempi kuin muissa. Ei niin tiukasti johdettu avoin keskustelutilaisuus”, Hoskonen kuvaa.

Erosen mukaan väliä oli hänen ja Hoskosen välillä yhden istumapaikan verran. Hänen mielestään Hoskonen loukkasi hänen henkilökohtaista tilaansa.

”Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että ihmiset on eri mieltä, mutta minuun ei tarvitse koskea. Paneeli oli yleisesti aivan kamala. Näissä vaaleissa olen huomannut että vanhemmille setämiehille on ilmeisesti aivan ok käytöstä huutaa suu vaahdossa.”

Tero Kankaanperä kertoo että Savo-Karjalan vihreät ovat joutuneet olemaan yhteydessä poliisiin turvallisuusasioissa.

”Patriarkaattia pelottaa, se on selvästi nähtävissä. Nämä räyhääjät ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta olleet miehiä, yleensä vanhemmasta päästä”, Kankaanperä tulkitsee vaalien ilmapiiriä. 


Vaalikampanjoinnin loppukiri on alkamassa. Vihreiden vaalikiertue on parhaillaan kiertämässä Savo-Karjalan vaalipiiriä. Lauantaina bussi on Kuopion torilla.

Kampanjoinnissa on etsitty uusia keinoja. Lehtimainonta on kalleutensä vuoksi ollut pois pelistä. Vihreiden mainoksia on näkynyt busseissa ja ulkomainontana. Ehdokkaat ovat kiertäneet tällä kertaa kaupunkien lisäksi ahkerasti myös maalaiskuntia.

”Olemme neuvoneet ehdokkaita etsimään flaikuttamiseen epätavallisia paikkoja ja selvittäneet esimerkiksi, milloin elokuvakeskuksella ja uimahallilla on eniten ihmisiä. Ei kannata mennä samaan sumppuun kaikkien muiden ehdokkaiden kanssa.”

eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19  savo-karjala 
Viite