Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Viherpesua joulukinkuille

20.12.2018

Ekokyttä

Käyttäjän Ekokyttä kuva
Ekokyttä ratsaa ympäristöä ohituskaistana käyttäviä. Ilmiannot: toimitus@vihrealanka.fi

Tapaus? Kemianteollisuuden käynnistämässä Kinkkutemppu-kampanjassa kannustetaan kierrättämään kinkun paistorasva polttoaineeksi. Ekokyttä kannattaa kaikkea kierrättämistä, mutta kun kampanjassa on mukana myös lihatuottajia, tuoksuu hommassa viherpesu.

Kampanjan mukaan kinkun paistinrasvoilla voi ajaa henkilöautoa kolme kilometriä. Se on laiha lohtu, sillä sianlihan päästöt ovat noin viisi kiloa hiilidioksidia per lihakilo.

Eli viiden kilon kinkun hiilijalanjälki on noin 25 kiloa, mikä vastaa noin 160 kilometrin automatkaa. Rasvan kierrättäminen kompensoi tästä noin puoli kiloa.

Syyte? Kampanjassa ei viitata lihan päästöihin, joten Kinkkutemppu viherpesee lihansyönnin ekologista syntiä.

Puolustus? ”Kinkkutemppu on Kemianteollisuuden aloitteesta syntynyt kampanja, johon myös ruoka-alan yrityksiä on pyydetty mukaan. Tavoitteena on havainnollistaa kiertotalouden mahdollisuuksia konkreettisen esimerkin avulla ja esitellä kiertotalouden koko ketju. Kampanjassa ei kannusteta lihansyöntiin ja osallistua voi myös palauttamalla kalan, seitankinkun tai vaikka juuressipsien rasvoja”, Kinkkutemppu-työryhmä vastaa.

Tuomio? Ekokyttä määrää Kinkkutemppu-porukan seitankinkun paistoon. Siitä nimittäin ei jää jälkeen rasvalätäkköä. Ja lisäämään tiedot ilmastopäästöistä lihapakkauksiin.

Viite