Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Eurovaaleissa ilmastoliikkeen energia pitää kanavoida kaduilta politiikkaan, sanoo vihreiden kärkiehdokas Bas Eickhout.Iiro Törmä

Eurovaaleissa ilmastoliikkeen energia pitää kanavoida kaduilta politiikkaan, sanoo vihreiden kärkiehdokas Bas Eickhout.

Vihreä kärkiehdokas: Suomen eduskuntavaalit ovat tärkeät Euroopan ilmastopolitiikalle

13.3.2019 16.59

Riikka Suominen

Vihreillä menee hyvin Keski-Euroopassa. Puolueen aiheet ovat tapetilla.

”Ympäri Eurooppaa on ilmastomarsseja. Olikin korkea aika, että ilmastosta tuli yleinen keskustelunaihe ihmisten keskuudessa. Meidän täytyy pitää ilmasto agendalla toukokuuhun saakka”, sanoo Euroopan vihreiden kärkiehdokas Bas Eickhout.

Eickhout on toisen kauden hollantilainen meppi. Hän työskenteli ennen poliitikonuraansa ilmastonmuutoksen tutkimuksen parissa. Hänestä on hyvä, että myös isojen puolueiden on nyt pakko puhua ilmastosta.

”Puren kieltäni usein, etten sano, että mitäs me vihreät sanoimme. Äänestäjät tietävät, mikä puolue on alunperin nostanut ilmaston esiin.”

Hänen mukaansa vihreiden tehtävä on nyt olla askeleen edellä, ja kertoa miltä esimerkiksi uusi päästöjä vähentävä teollisuus näyttää.

Koska vihreät on europarlamentissa pienehkö ryhmä, sen täytyy tehdä yhteistyötä isompien kanssa.

Ensi kaudella keskusta-oikeistolainen EPP ja sosiaalidemokraatit eivät näytä ensi kertaa saavan enemmistöä parlamentissa.

Eickhout näkee vihreillä kiinnostavia yhteistyömahdollisuuksia liberaalin ALDE-ryhmän kanssa. Muun muassa Ranskan presidentin Emmanuel Macronin liike kuulunee ensi kaudella siihen.


Kyselyiden perusteella vihreät
voi saada Suomen eduskuntavaaleissa huhtikuussa historiallisen vaalivoiton.

Samaa povataan Hollannin senaattivaaleissa, jotka pidetään viikkoa ennen eurovaaleja. Bas Eickhout toivoo vihreän aallon siivittävän myös eurovaaleja.

”Haluamme EU-vaalien olevan ilmastovaalit. Niissä ratkaistaan, miten Eurooppa voi johtaa ilmastokriisin hillintää”, Eickhout sanoo.

Vihreät vaativat EU:n ilmastopolitiikan selvää kiristämistä.

”Voimme tehdä kaiken uusiutuvalla energialla vuoteen 2040 mennessä. Sitä varten täytyy päästä eroon hiilestä ja ydinenergiasta. Samalla meidän pitää irroittautua Lähi-idän ja Venäjän fossiilihallituksista.”

EU menettää koko ajan aikaa. Unioni on sopinut vuoden 2050 hiilineutraaliustavoitteesta, mutta käytännössä työ etenee liian hitaasti.

“On helppo puhua vuodesta 2050, joka on kaukana. Nykypolitikot ovat eläkkeellä vuonna 2050. Suuntaa pitää muuttaa nyt”, Eickhout sanoo.

Hän muistuttaa IPCC:n viestistä, että pitää toimia nopeasti, jos halutaan jäädä alle 1,5 asteen lämpenemisen.

”En ole kuullut kenenkään nuorista ilmastolakkolaisista vaativat vuoden 2050 tiekarttaa. Poliittisesti suotuisa hetki kunnianhimoiselle ilmastopolitiikalle ei ole vielä, mutta kaduilla hetki on nyt.”

Eickhout kertoo ilmastolakkolijoiden kyltistä, jossa luki ”Jos ilmasto olisi pankki, se olisi jo pelastettu”.

”Kun pankkiala joutui kriisiin, EU-poliitikot eivät puhuneet, paljonko rahaa voidaan käyttää. Rahat heitettiin pöytään. Tämä kiireellisyyden tunne puuttuu ilmastokriisistä.”


EU on sanonut
johtavansa ilmastopolitiikkaa, kun Yhdysvallat irtautuu Pariisin sopimuksesta. Tämän lupauksen ensimmäinen testi on syyskuussa New Yorkissa pidettävä YK:n ilmastokokous. Siellä katseet kohdistuvat Kiinan ja EU:n lupauksiin.

Eickhoutin mukaan Euroopan pitää komission suulla pitää luvata nykyistä enemmän. 

”Jos Eurooppa sanoo YK:n pääsihteeri Antonio Gueterrasille, että meillä on suunnitelma vuodelle 2050, se ei ole tarpeeksi rohkeaa.”

Suomi on syksyllä EU:n puheenjohtaja ja asettaa EU:n päiväjärjestyksen.

”Ilmaston ja ympäristön vuoksi Suomeen tarvitaan hyvää hallitusta enemmän kuin koskaan”, Eickhout sanoo.

Hän muistuttaa, että jokainen jäsenmaa voi omalla kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla auttaa parantamaan koko Euroopan politiikkaa. Siksi Suomen eduskuntavaalit ovat tärkeät koko Euroopan suunnalle.


Yhdysvalloissa ihmisiä innostaa
tällä hetkellä radikaalien demokraattien lanseeraama Green New Deal. Euroopan vihreät kampanjoi samalla teemalla jo vuoden 2009 vaaleissa.

”Green New Deal on nyt Yhdysvalloissa uusi hieno ajatus. Vihreiden kampanjoiden ytimessä se on ollut jo vuosia”, Eickhout sanoo.

Green New Dealissä on kyse investointiohjelmasta, jossa sijoitetaan ympäristöä säästävään teollisuuteen, kiertotalouteen ja biotalouteen.

Eickhout muistuttaa, että vihreää uudistusta ei voi tehdä ilman vahvaa sosiaali- ja veropoliitiikkaa.

”Jos yritykset eivät maksa, kansalaiset maksavat enemmän veroja tai hallitukset leikkaavat sosiaaliturvasta. Meidän pitää muuttaa verotuksen sääntöjä, jotta yritykset maksavat reilusti. Eurooppa on onnistunut luomaan sisämarkkinat, mutta epäonnistunut sosiaalipolitiikassa.”

eurovaalit  ilmastopolitiikka  eu-puheenjohtajuus  bas eickhout 
Viite