Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vihreää riemua Tavastialla Helsingissä.Iiro Törmä

Vihreää riemua Tavastialla Helsingissä.

Vihreän Langan eduskuntavaaliseuranta

14.4.2019 19.15

Sammeli Heikkinen

Seuraamme tässä päivittyvässä jutussa eduskuntavaalien etenemistä ääntenlaskennan päättymiseen saakka. 


00.58
Ja näin saatiin ääntenlaskenta lopulta valmiiksi. Äänistä on laskettu 100 prosenttia. Tulos: SDP 40 paikkaa, perussuomalaiset 39, kokoomus 38, keskusta 31, vihreät 20, vasemmisto 16, RKP 9, KD 5, muut (Ahvenanmaa ja Liike nyt) 2.

Päätämme Vihreän Langan vuoden 2019 eduskuntavaaliseurannan tähän. Hyvää yötä! 


23.57
Vihreiden vaalitulokseksi on varmistumassa 20 kansanedustajaa, siis viiden edustajan vaalivoitto. Lapissa Riikka Karppinen jäi vain 7 äänen päähän paikasta, joten siellä tilanne varmistuu tarkistuslaskennassa.

23.13 ”Tosi poikkeuksellinen tulos. Kaikki kolme suurinta puoluetta ovat alle 20 prosentissa ja kolme suurinta aivan lähekkäin toisiaan”, politiikan tutkija Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta sanoo.

Vuorelma muistuttaa, että perinteisesti vaaleilla on ollut selvä voittaja, joka on voinut alkaa muodostaa hallitusta.

”Aloin laskea hallituskokoonpanoja. Tilanne on tosi vaikea. Vaikea nähdä, miten tästä saisi suhteellisen vahvan vähemmistöhallituksen.”

Naisten nousu on Vuorelman mukaan selvästi yksi vaalien tarinoista.

Iiris Suomela on nuorin naiskansanedustaja pitkään aikaan. Bella Forsgrén on samaa ikäluokkaa. Paljon uusia, nuoria naiskansanedustajia tulossa juuri vihreiltä.”

23.03 ”Ehkä päällimmäinen ajatus on, että kärki on tasaisempi kuin itse ajattelin. En olisi uskonut, että vain yhden paikan eroja. Vaalivoittoa tekevät ne puolueet, joilta sitä odotettiin eli demarit, vihreät ja vasemmistoliitto. Mutta onhan demareiden prosentti jäämässä todella alas”, erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimusken keskuksesta sanoo Vihreälle Langalle.

Naisia on nousemassa eduskuntaan kenties historiallisen paljon. Karimäki arvioi, että se voi osaltaan johtua muutoksenkaipuusta.

”Naiset edustavat monelle muutosta varsinkin viime hallituksen aikana miehisenä näyttäytyneeseen politiikan arkeen.”

Vihreiden eduskuntaryhmä näyttää uusiutuvan melkoisesti. Karimäen mukaan siinäkin voi olla uudistamisen halua, mutta vielä enemmän kyse on siitä, että vihreät on ollut nosteessa ennen vaaleja  ja kampanjoita on tehty tosissaan.

”Se on ehkä kannustanut satsamaan ja tekemään läpimenokampanjaa. On ollut enemmän ehdokkaita, jotka ovat lähteneet tekemään draivilla.” 


22.23
Ja tämän hetkisen laskentatilanteen perusteella vihreiden 20 läpi menossa olevasta edustajasta vain kuusi on nykyisiä kansanedustajia. Toki tulokset voivat vielä muuttua paljonkin, mutta vaihtuvuus voi olla suurta.


22.01
Tämän hetken laskentatilanteessa 20:sta läpi menossa olevasta vihreistä ehdokkaasta on naisia 16.


21.47
Ylen ennuste: SDP 40 paikkaa, PS 38, Kok. 38, Kesk 30, Vihr. 23, Vas. 15, RKP 9, KD 5, Sin O, Muut 2 (Ahvenanmaa ja Harkimo). Yle korostaa, että ennuste vielä epävarma, sillä Helsingistä ja Uudeltamaalta varsin vähän ääniä laskettu.


21.41
Eduskunnan sukupuolijakauma on muuttumassa. ”Näiden tulosten perusteella olemme tekemässä historiaa. Jos läpi menee 94 naista, se on kaikkien aikojen suurin määrä Suomen historiassa”, vihreiden naisten jäsenkoordinaattori Annika Ojala sanoo.


21.30
”Tässä on nähty tosi kova nuorten vihreiden naisten esiinmarssi. Se tuntuu ihan mielettömän upealta, toivottavasti päästään laittamaan ilmastopoliitiikkaa uusiksi ja parantamaan ihmisoikeuksien tilaa. Tälle politiikalle on selvästi tilausta, kuten yhä moninaisemmalle joukolle päättäjiä”, Pirkanmaalta läpi menossa oleva Iiris Suomela sanoo.

Pirkanmaalta on menossa eduskuntaan kaksi edustajaa, kun äänistä on laskettu vajaa 70 prosenttia. Ennakolta odotettiin kolmea.

"Aiempien vaalien ja vaalitoritunnelman perusteella olen toiveikas tuloksen suhteen", Suomela kuitenkin arvioi.


21.10 Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden pääsihteeri Salla Merikukka sanoo, että neljä alle 30-vuotiasta vihreää ehdokasta näyttäisi menevän läpi. Historiallista on se, että Tampereella ja Keski-Suomessa Iiris Suomela ja Bella Forsgrén ovat keräämässä mittavan äänisaaliin. 


21.02
Yksi illan yllättäjistä on helsinkiläinen Mari Holopainen, joka näyttää nousevan eduskuntaan.

”Olen iloinen siitä, että demareiden tai kokoomuksen johdolla päästään rakentamaan sellaista Suomea, joka uskoo eurooppalaiseen yhteistyöhön”, Holopainen sanoo.


20.50
”Historiallinen vihreä vaalivoitto ei vain Suomessa, vaan myös eurooppalaisittain”, sanoo vihreiden varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, todennäköisesti yksi uusista vihreistä kansanedustajista.

Hän korostaa, että tulevan hallituksen pitää ottaa tosissaan ilmastonmuutoksen ja köyhyyden torjunta. 


20.35
”Varmasti keskeisin tulos ennakkoäänien perusteella on se, että hallituspuolueet ovat menettämässä merkittävästi kannatusta ja vihervasemmisto saa sitä”, politiikan tutkija Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta arvioi Vihreälle Langalle.

Vuorelma toteaa, että pääiskun on saanut keskusta, jolle on ennakkoäänten perusteella tulossa historiallisen huono vaalitulos.

Perussuomalaisten kannatuksen kehitystä Vuorelma ei vielä lähde analysoimaan, sillä viime vaaleissa puolueen kannatus nousi paljon varsinaisen vaalipäivän äänillä.

Vuorelman mielestä kiinnostavaa on se, että hallituksen kannatus on pudonnut, vaikka talouskehitys on ollut etenkin hallituskauden lopulla hyvää ja työllisyystavoite saavutettiin.

”Vihervasemmisto on saamassa vaalivoiton. Se on yhtäältä reaktio tähän hallituksen politiikkaan. Vaikka talous kehittyi hyvin, hallituskausi oli repivä ja keinot, joilla se kasvoi koettiin epäoikeudenmukaisiksi.”

Lisäksi Vuorelma arvioi, että huoli ilmastonmuutoksesta ja eriarvoistumisesta vaikutti äänestyksessä.

Vuorelma huomauttaa, että kärkipuolueen kannatus näyttää jäävän alle 20 prosentin, mikä on historiallista.

”Siinä Suomi seuraisi eurooppalaista kehitystä. Eli ei olisi enää selvää ykköspuoluetta.”


20.27
”11,4 prosenttia hyvä tulos, etenkin jos pätee se että perinteiseen tapaan vihreiden tulos nousee illan mittaan. Ollaan joka tapauksessa saamassa kaikkien aikojen paras tulos”, Oras Tynkkynen arvioi Tampereelta. 


20.07
”Me ollaan tekemässä historiaa!” huudahti puoluesihteeri Lasse Miettinen. Tilastonikkari Osmo Soininvaara arveli yleisössä, että tulos voi mennä yli 14 prosentin, koska ennakkoääniä puuttuu vielä vihreiden valta-alueilta. 


20.02
Ennakkoäänet: SDP 18,9%, Kok. 17,2%, Kesk 15,4%, PS 15,1%, Vihr. 11,4%, Vas. 8,9% , RKP 4%, KD 4,3%, Sin. 1%. Ennakkoäänistä osa laskematta, suurin osa Uudellamaalla.


19.57 Vihreä ehdokas Mari Holopainen sanoo, että näissä vaaleissa uutta on nuorten äänestäjien aktiivisuus ja perehtyneet kysymykset.

”Tärkeämpää on vihreiden menestys koko maassa, kuin se, ollaanko Helsingin suurin.”

19.45 Tavastialla päivystävä Riikka Suominen lainaa Pekka Haavistoa: ”Näkyvissä historiallinen voitto vihreille. Se merkitsee paljon koko EU:lle, jossa vihreät lähtenyt nousuun”.

Puheenjohtaja sanoo, että unelma olla kolmen suuren puolueen joukossa, yhä voimissaan. 


19.37
Puoluesihteeri Lasse Miettinen muistuttaa Tavastialle kerääntyneelle vaalivalvojaisväelle, että vihreiden ennakkoäänet ovat yleensä alakanttiin varsinaisesta tuloksesta.

Jos ennakkoäänet ovat yli 7,4 prosenttia, tulossa on vaalivoitto, Miettinen sanoo. Vaalivoitolla tässä yhteydessä Miettinen tarkoittaa parempaa tulosta kuin 8,5 prosentin kannatus vuonna 2015. Luultavasti Tavastialle kerääntynyt väki odottaa gallupien perusteella selvästi kovempaa tulosta. 


19.25
Kello 20 tosiaan tulevat ennakkoäänten tulokset. Tosin ennakkoäänestys on ollut niin vilkasta, ettei ole varmaa, onko kaikkia ennakkoääniä ehditty laskea tuossa vaiheessa.

Vaalitutkija Sami Borg arvioi aiemmin haastattelussamme, että äänestysaktiivisuus on voinut kasvaa. Hän myös arveli, että vihreiden lopullinen tulos heittää ennakkoäänistä pronsenttiyksiköllä tai kahdella. 


19.15
Tervetuloa seuraamaan vuoden 2019 eduskuntavaaleja kanssamme! Vaalihuoneistot ovat auki vielä 45 minuuttia, ensimmäiset tulokset saadaan heti niiden sulkeuduttua. Toimittajamme ja kuvaajamme seuraavat vihreiden vaalivalvojaisia Helsingissä Tavastialla.

 

Seuraa myös some-kanaviamme Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa (@vihrealanka).

eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19 
Viite