Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

jännitystä. Tuleva puheenjohtaja Maria Ohisalo jännää vaalitulosta. Takana Brexit-paikan napannut Alviina Alametsä.Iiro Törmä

jännitystä. Tuleva puheenjohtaja Maria Ohisalo jännää vaalitulosta. Takana Brexit-paikan napannut Alviina Alametsä.

Vihreän Langan eurovaaliseuranta

26.5.2019 19.15

Sammeli Heikkinen

Seuraamme tässä päivittyvässä jutussa europarlamenttivaalien etenemistä Suomessa ja muualla Euroopassa.


00.00 Lopettelemme varsinaisen seurannan tähän. Vaaleista tulossa vielä analyysiä verkkosivuillemme yöllä ja huomenna. Kiitokset seurasta, voitolla yöhön.


23.55
Varasijalta Brexit-paikkaa kärkkyvä Alviina Alametsä sanoo, ettei hän toivo Britannian EU-eroa. Hänen tiiminsä teki kampanjan pienellä budjetilla ja Alametsä kävi sen ajan päivätöissään.

26-vuotiaasta Alametsästä hänen oma vaalituloksensa ja vihreiden kannatuksen kasvu osoittavat, että ilmastonmuutoksen ja eriarvoisuuden pysäyttäminen ovat ihmisille tärkeitä.

”Vihreiden ajatuksille on tilausta.”


23.35
Brysselin vihreiden puheenjohtaja Markus Drake kommentoi vaalitulosta Brysselistä Vihreälle Langalle:

”EU-parlamenttiin on nousemassa ryhmiä, jotka saattavat liittyä vihreisiin, kuten Tsekin piraatit ja Portugalin eläinoikeuspuolue.”

Drake arvioikin, että vihreiden ryhmässä voi olla jopa 80 meppiä, kun ryhmät on saatu muotoonsa parin viikon päästä.

”Olemme yksi parlamentin suurista ryhmistä. Suuri kiitos vihreiden menestyksestä kuuluu ilmastoliikkeelle. Parikymmentä vuotta on valitettu että ei ole eurooppalaista poliittista diskurssia. Nyt sellainen on, kiitos ilmastoliikkeen.”

Drake muistuttaa, että vihreiden nousu nojasi kuitenkin Pohjois- ja Länsi-Eurooppaan.

”Vihreillä on heikkoja kohtia Etelä-, Keski- ja Itä-Euroopassa. Kun me vihreät nyt saamme toivottavasti ihmisiä eurooppalaisille johtopaikoille ja pääsemme vaikuttamaan päätöksen tekoon, tämä toivottavasti näkyy niissä Euroopan maissa, joissa vihreillä ei vielä ole kansallista läsnäoloa.”

Brysselissä tunnelma on Draken mukaan riehakas.

”Täällä tulee bileet, aivan massiiviset bileet!”


23.22
Suomen eurovaaliäänistä on laskettu 100%. Vihreät on vaalien toiseksi suurin puolue 16% ääniosuudella. Puolueen mepit ovat Ville Niinistö ja Heidi Hautala. Lisäksi vihreiden Alviina Alametsästä tulee puolueen kolmas meppi, jos Brexit toteutuu ja Suomi saa yhden paikan lisää parlamenttiin.

22.55 Äänet on melkein laskettu Suomessa. Yksi prosentin kymmenesosa vielä laskematta. Näyttää melkein varmalta, että Alviina Alametsä saa niin sanotun Brexit-paikan.


22.50
Viidettä kertaa europarlamenttiin valittu Heidi Hautala on erittäin tyytyväinen vihreiden vaalivoittoon.

”Se kuvastaa sitä, että vihreät on murtautunut uudelle tasolle, ja että meihin luotetaan laajemmin ja syvemmin kuin koskaan.”

Hautalan mukaan parlamenttiryhmän näin merkittävällä kasvulla on iso merkitys.

”Se tarkoittaa enemmän vaikutusvaltaa, enemmän vaikutusvaltaisia paikkoja, mahdollisuutta osallistua vakavasti keskusteluun seuraavan komission kokoonpanosta ja ohjelmasta.”


22.38
Euroopan parlamentin ennuste päivitetty. Nyt vihreille ennustetaan 69 paikkaa uuteen parlamenttiin.


22.26 Äänistä laskettu 98,8%. Vihreiden Alametsä edelleen kiinni ns. Brexit-paikassa. Vertailuvussa noin 2 000 - 2 500 äänen ero pysynyt aika lailla ennallaan viime hetket kokoomuksen Korholaan.


22.03
Jos Britannian ero EU:sta toteutuu, Suomi saa jälkikäteen yhden lisäpaikan parlamenttiin. Nyt tässä niin sanotussa Brexit-paikassa on kiinni vihreiden Alviina Alametsä. Samaa paikkaa kärkkyy kokoomuksen Eija-Riitta Korhola. Eroa vertauslukuäänissä on reilu 2 000 ääntä.

21.55 Ranskassa vihreiden tulos ylittämässä kaikki ennusteet. Tämän hetken tietojen mukaan vihreät nousemassa kolmanneksi puolueeksi liki 13 prosentin ääniosuudella.


21.45
Mielipidetiedustelija Kantarin Euroopan parlamentin sivulle laatiman ennusteen perusteella vihreät olisi saamassa uuteen europarlamenttiin peräti 71 meppiä.

Kolmannes uudesta vihreästä ryhmästä tulisi Saksasta.


21.20
Ylen ennuste: kok. 20,4% (3 paikkaa), vihr. 15,2% (2) , SDP 15% (2), ps. 14,3% (2), kesk. 13,7% (2), vas. 6,9% (1), RKP 6,3% (1).

Vihreät siis olisi ennusteen mukaan toiseksi suurin puolue Suomen eurovaaleissa.


20.55
Ennakkotulosten perusteella Suomen kahden vihreän paikan lisäksi olisi tulossa 23 paikkaa Saksasta, 3 Hollannista, 2 Itävallasta ja 2 Irlannista. Suurimmasta osasta maita ei ole vielä saatavissa ennakkotietoja.

Näyttää siis siltä, että vihreät on ottanut Saksassa suurvoiton ja noussut lähelle EPP:tä, joka on saamassa 28 paikkaa.

20.45 ”Vihreiden paikan lisäys ja keskustan paikan menetys aika selvä tulos näillä näkymin”, sanoo väitöskirjatutkija Laura Nordström Helsingin yliopistosta.

”RKP:n ja demareiden paikkoihin liittyy vielä kysymys. Demarien hyvä tulos yllätti ainakin minut, mutta kun puolueen kannatus on ollut eduskuntavaaleista sulamaan päin, ei tiedä jatkuuko se vaalipäivään saakka. Perussuomalaiset jää kauas eduskuntavaalien tuloksesta. Nämä eivät tietenkään ole täysin vertailukelpoisia, koska eu-vaalien äänestysprosentti on pienempi.”

Nordströmin mukaan äänestysprosentti on ollut nousussa Ranskassa, Unkarissa ja Romaniassa.

”Jos ilmiö on laajempi, se olisi iso asia.”


20.30
”Eurovaalitulos näyttää, että linja ihmisoikeuksien, tasa-arvon ja ilmaston puolesta voittaa”, sanoo Ville Niinistö.

”Näkyy että ihmiset lähteneet liikkeelle. Perussuomalaisten harjoittava viesti ei toimi.”

Ennakkoäänikannatus 14,4% kolkuttelee Niinistön mukaan vihreiden historian kovinta tulosta missään.


20.23
Ennakkoäänissä kolmanneksi suosituin vihreä Alviina Alametsä on iloinen ja yllättynyt saamistaan äänistä:

”Osoittaa, että ihmiset haluavat ratkaista ilmastokriisin ja edistää feminististä Eurooppaa.”


20.15 Vihreiden kannatuksessa ennakkoäänten pohjalta eniten nousua, 5,1 prosenttiyksikköä. Puoluesihteeri Lasse Miettinen muistuttaa, ettei ennakkoäänten perusteella voi ennustaa lopputulosta, se opittiin eduskuntavaaleista.


20.05
Ennakkoäänissä vihreille 14,4 % äänistä. Noin 21 % äänioikeutetuista äänesti ennakkoon. Melkein kaikki ennakkoäänet laskettu. Vihreistä menossa läpi Ville Niinistö ja Heidi Hautala.

19.48 Toimittajakonkari ja vihreiden ehdokas Rauli Virtanen sanoo jännittävänsä sekä vaalien että jääkiekkofinaalin tulosta.

Heidi ja Ville ovat loistavat kärkiehdokkaat ja toivon, että molemmat menevät läpi. Ehkä nuorten äänestysaktiivisuus nousee ja tuo kolmannen paikan.”


19.42
Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto on saapunut vihreiden vaalivalvojaisiin Tavastialle.

”Kaksi paikkaa on hyvä tulos ja kaikki sen päälle jättimenestys”, hän kommentoi tavoitetta illalle.

Hallitusneuvottelut ovat vaikuttaneet niihin osallistuneiden puolueiden kampanjointiin, koska puheenjohtajilla ei ole ollut mahdollisuutta kiertää maata, sanoo Haavisto.

”Vihreät nojaa ehdokkaisiin, olen ylpeä heistä”.


19.37
”Kiinnostuneena ja jännittyneenä odotellaan tuloksia ja sitä, tuleeko lisäpaikka tai lisäpaikkoja”, kommentoi vihreiden varapuheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Veli Liikanen.

Hän sanoo, että on kohdannut kampanjoinnissa ihmisiä, jotka ovat olleet kiinnostuneita EU:n suunnasta.


19.30 Vihreille on ennusteiden perusteella tulossa Suomessa hyvä tulos. Jopa kolme paikkaa on mahdollista saavuttaa, jos kaikki osuu kohdalleen.

Euroopassakin vihreiden tuloksen pitäisi parantua ennusteiden perusteella, mutta arviot voiton suuruudesta vaihtelevat. Esimerkiksi Politicon tuorein arvio ennustaa vihreille 55 paikkaa, mikä olisi kolme enemmän kuin nykyisessä parlamentissa. Europe Elects taas ennustaa 65 paikkaa.


19.15 Tervetuloa seuraamaan vuoden 2019 europarlamenttivaaleja kanssamme! Vaalihuoneistot ovat auki vielä 45 minuuttia. Ensimmäisiä Suomen tuloksia odotetaan heti niiden sulkeuduttua. Toimittajamme ja kuvaajamme seuraavat vihreiden vaalivalvojaisia Helsingissä Tavastialla.

Seuraa myös some-kanaviamme Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa (@vihrealanka).

eurovaalit  eurovaalit19 
Viite