Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Iiro Törmä

Vihreät avasi eurovaalikampanjansa rahoituksen – vain ennakkosuosikeilla yli kymppitonnin kampanjat

16.5.2019 14.56

Sammeli Heikkinen

Kaikki vihreät eurovaaliehdokkaat ovat tehneet ennakkoilmoituksen kampanjansa rahoituksesta. Myös puolueen kampanjarahoitus on avattu.

Eduskuntavaaleihin verrattuna ehdokkaiden kampanjat ovat pieniä. Lisäksi ne perustuvat lähinnä puolueelta saatuun tukeen, kun eduskuntavaalikampanjoita tehtiin enimmäkseen omalla rahalla.


Kalleimmat kampanjat
ovat kahdella ennakkosuosikilla, europarlamentaarikko Heidi Hautalalla ja eduskunnan jättäneellä Ville Niinistöllä. Molempien kampanja maksaa 30 000 euroa.

Niinistö on pannut kampanjaan omia rahoja 14 000 euroa ja saanut 8 000 euroa rahoitusta yksityishenkilöiltä sekä 4 000 euroa muilta tahoilta.

Lisäksi Niinistö – kuten kaikki vihreät ehdokkaat – on saanut puolueelta 4 000 euroa tukea kampanjaansa.

Hautala on laittanut puolueen osuuden lisäksi 10 000 euroa omaa rahaa peliin. Hän on saanut yksityisiltä 2 000 euroa ja muilta tahoilta 9 000 euroa.


Muiden 18 vihreän
ehdokkaan kampanjat jäävät kuluiltaan alle 10 000 euroon. Enemmistöllä pääosan kampanjarahoituksesta muodostaa puolueelta saatu 4 000 euroa.

Huhtikuun dduskuntavaaleissa keskiverron vihreän ehdokkaan kampanja maksoi noin 4 000 euroa ennakkoilmoituksista lasketun mediaaniluvun perusteella. Tästä noin puolet tuli ehdokkaan omista rahoista.

Mutta esimerkiksi Helsingin vaalipiirissä eduskuntavaalikampanjat olivat selvästi kalliimpia kuin eurovaalikampanjat. Helsingissä keskiverto vihreä eduskuntavaalikampanja maksoi noin 15 000 euroa.


Muiden puolueiden
ehdokkaat ovat tehneet ilmoituksia eurovaalikampanjoista satunnaisesti. Vihreiden lisäksi vain piraattien kaikki ehdokkaat ovat avanneet kampanjansa.

Rahoituksensa torstai-iltapäivään mennessä kertoneista kalleinta kampanjaa tekee kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen, jonka kampanja maksaa 80 000 euroa. Virkkunen on ainoa kokoomuksen ehdokas, joka on tehnyt ennakkoilmoituksen.

Keskustan meppi Mirja Vehkaperä laittaa kampanjaansa 60 000 euroa ja toinen keskustan ehdokas, Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen reilut 46 000 euroa.

Ennakkoilmoituksen vaalirahoituksesta ehtii jättää vaaleja edeltävään päivään, eli ensi viikon lauantaihin saakka.


Vihreän liiton vaalibudjetti
on noin 280 000 euroa, josta 10 000 euroa on puolueen tilin kautta kulkevaa yksityisten tukea ehdokkaille. Loppuraha tulee valtionavustuksena.

Ehdokkaille puolue jakaa 80 000 euroa. Mainontaan ja sen suunnitteluun kuluu noin 135 000 euroa, vaalitilaisuuksiin reilu 40 000 ja kampanjahenkilöstön palkkoihin päälle 10 000 euroa.

Myös puolue painotti rahoituksessaan eduskuntavaaleja, sillä eduskuntavaalibudjetti oli noin kolme kertaa suurempi kuin eurovaalibudjetti.

Toisaalta eduskuntavaalit saivat yksityiset kansalaiset rahoittamaan vihreitä aivan eri tavalla kuin eurovaalit. Eduskuntavaaleissa vihreille ehdokkaille tuli peräti 300 000 euroa yksityisenä tukena.

Vihreät oli torstaina iltapäivällä ainoa puolue, joka oli tehnyt eurovaalirahoituksesta ennakkoilmoituksen.

vaalirahoitus  eurovaalit 
Viite