Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg kertoivat vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon luopuvan tehtävistään. Iiro Törmä

Vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg kertoivat vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon luopuvan tehtävistään.

Vihreät etsii pätkäpuheenjohtajaa järkyttyneissä tunnelmissa

24.10.2018 14.42

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ilmoitti keskiviikkona luopuvansa puheenjohtajatehtävistä.

Asiasta tiedotustilaisuudessa kertoneet vihreiden puoluesihteeri Lasse Miettinen ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg olivat silmin nähden järkyttyneitä ja liikuttuneita tilanteesta.

Aalto julkaisi samaan aikaan tiedotustilaisuuden kanssa oman tiedotteensa: 

”Olen pitkään ja huolellisen pohdinnan jälkeen tullut siihen lopputulokseen, että väistyn vihreiden puheenjohtajan paikalta. Tarvitsen lisää aikaa toipumiseeni. Vihreät puolestaan tarvitsee puheenjohtajan, joka voi johtaa puolueen kohti vaaleja tässä ja nyt”, Miettinen luki Aallon viestin, joka julkaistiin myös Facebookissa.

Lääkärin määräämä sairausloma jatkuu vuoden loppuun. Aalto ilmoittaa myöhemmin myös siitä, lähteekö eduskuntavaaleihin ehdolle.


Aalto kertoi viestissään sairastuneensa masennukseen vuosi sitten. Kuormitusta ja yksityiselämän raskaita asioita, kuten avioero, oli jo sitä ennen.

”Kunnioitamme syvästi Toukon rohkeutta tuoda esiin kipeä asia. Tässä maassa ihan liian moni on ollut tilanteessa, jossa on purrut hammasta ja yrittänyt jaksaa, kunnes on ollut liian myöhäistä”, Miettinen sanoo.

”Toukon työtä kentällä seuranneena minuun on tehnyt vaikutuksen se, miten Touko on työskennellyt”, Hernberg sanoo. 


Vihreät tarvitsee nyt pätkäpuheenjohtajan, joka luotsaa puolueen vaalien yli ensi kesän puoluekokoukseen asti. Uusi puheenjohtaja valitaan pikaisella aikataululla jo ensi viikon lauantaina 3. marraskuuta. Puheenjohtajan valitsee vihreiden puoluevaltuuskunta, jossa on yhteensä 43 jäsentä. 

Hernberg sanoi puolueen toivovan, että puheenjohtajuudesta kiinnostuneet ilmoittavat aikeistaan piakkoin. Ennen kokousta on oltava tiedossa, ketkä ovat käytettävissä puheenjohtajaksi.

Aikataulu on niin tiukka, että varsinaista puheenjohtajakamppailua keskustelutilaisuuksineen ei ehditä käydä.

Valtuuskunta käsittelee ylimääräisessä kokouksessaan vain puheenjohtajavalinnan. Valtuuskunta kokoontuu normaaliin sääntömääräiseen kokoukseensa marraskuun puolivälissä.

Puheenjohtajavalintaan asti puolue etenee nykyisessä komennossa, eli tehtävät on jaettu varapuheenjohtajien ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan kesken.


Nykyisestä puoluejohdosta varapuheenjohtajat Hanna Halmeenpää ja Veli Liikanen sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen ilmoittivat Vihreälle Langalle, etteivät he pyri puheenjohtajaksi. Muut varapuheenjohtajat ja puolueen johtohenkilöt ovat olleet hiljaa tai kertoneet sosiaalisessa mediassa tarvitsevansa sulatteluaikaa. 

”Tärkeintä on nyt, ja on ollut viimeiset viikot, että Touko Aalto ottaa aikaa toipumiselleen. Päätös on varmasti ollut vaikea tehdä. Vihreät on joukkue ja tästä mennään yhdessä eteenpäin. Omasta tilanteestani en kommentoi nyt enempää, tässä on paljon pohdittavaa”, Aallon sijaisena toimiva Maria Ohisalo tviittaa.

”Ystäväni ja puolueeni puheenjohtaja Touko on tänään ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä vihreiden johtajana. Olen tästä surullinen, enkä toivonut, että tähän päädytään. Mutta kun ihminen väsyy, hänen pitää antaa levätä. Me muut tarvitsemme nyt hetken tämän sulatteluun”, vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Emma Kari kirjoittaa twitterissä.

”Eilen oli liikuttava hetki kun Touko Aalto kertoi eduskuntaryhmälle luopuvansa puoluejohtajan tehtävästä. Ryhmä tuki puheenjohtajaamme ja hänen päätöstään. Masennus on vakava sairaus. Touko on rohkea, rakas ystävä. Kaikissa töissä oltava oikeus terveyteen”, kommentoi puolestaan vihreiden edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö, jonka nimi on pyörinyt tiuhaan pätkäpuheenjohtajaspekulaatioissa.

Myöskään Hernberg ei vielä kommentoi mahdollista omaa ehdokkuuttaan.


Mikäli puolueen varapuheenjohtaja valitaan puheenjohtajaksi, puoluevaltuuskunta voi Miettisen mukaan halutessaan täyttää varapuheenjohtajalta vapautuvan paikan puoluehallituksessa.

Tällaisessa tilanteessa – jos siis Ohisalo tai Veli Liikanen tulisi valituksi puheenjohtajaksi – on kuitenkin mahdollista, että ensi kesän puoluekokoukseen asti puoluejohdossa on yhden varapuheenjohtajan vajaus.

Vihreiden seuraava puoluekokous on kesällä viikko ennen juhannusta. Tuolloin puolueen sääntöjen mukaan puolueelle valitaan puheenjohtajisto.

Vihreiden mukaan vaalivalmistelut ovat edenneet normaalisti puolueen hankalasta tilanteesta huolimatta.


Päivitetty 24.10. kello 18.06: Lisätty tieto, että Veli Liikanen ei pyri puheenjohtajaksi.

Vihreät  puheenjohtaja  puoluevaltuuskunta 
Viite