Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Langan mallin ennustamat kansanedustajapaikat. Klikkaa isommaksi.

Langan mallin ennustamat kansanedustajapaikat. Klikkaa isommaksi.

Analyysi

Vihreät lähellä vaalitavoitettaan – Langan malli ennustaa 25:ttä paikkaa

1.2.2019 11.24

Sammeli Heikkinen

Vihreiden vuoden alun mielipidetiedustelukannatus on lähellä puolueen vaalitavoitetta.

Vihreä Lanka yhdisti kolme tuoreinta mielipidetiedustelua. Ylen, Helsingin Sanomien ja Alma median mittausten yhdistelmässä vihreiden kannatus on 13,2 prosenttia. Viime viikonloppuna puolue naulasi eduskuntavaalitavoitteekseen 13,5 prosentin kannatuksen.

Yhdistelmägallupin pohjalta laaditussa Langan paikkaennusteessa vihreät saisi nykyisellä kannatuksella 25 paikkaa eduskuntavaaleissa.

Vaalit voittasi SDP, joka saisi 46 paikkaa. Mutta kokoomus on lähellä 43 paikalla. Keskustalle tulisi nykyisellä kannatuksella rökäletappio. Puolue menettäisi 14 paikkaa ja jäisi selvästi kahden kärjen taakse 34 paikalla.

Vihreän Langan ennustemalli olettaa, että puolueiden valtakunnallinen äänisaalis kasvaa galluptulosten arvioimalla tavalla ja että puolueiden äänimäärä jakautuu vaalipiireittäin samalla tavalla kuin 2015 vaaleissa.

Mallia tarkempia tuloksia saisi vaalipiirikohtaisista mielipidetiedusteluista. Niitä ei kuitenkaan tehdä säännöllisesti. Tuorein paikallinen gallup on Hämeestä.

Langan malli ja paikallinen gallup täsmäävät paikkajaossaan muuten, mutta ennuste antaa kokoomukselle neljä paikkaa ja perussuomalaisille yhden, kun taas gallupin perusteella kokoomus saisi kolme paikkaa ja perussuomalaiset kaksi.

Langan mallin laatimisesta tarkemmin tässä jutussa.


Toisin kuin
kuukausittaisiin mielipidemittauksiin perustuvista uutisista voisi päätellä, puoluekannatuksen muutokset viime kuukausina eivät ole valtavia.

Verrattuna viime syyskuun yhdistelmägallupiin, kahden kärkipuolueen, demareiden ja kokoomuksen, kannatus on pysynyt käytännössä ennallaan.

Suurin muutos syyskuusta tammikuuhun on se, että keskustan kannatus on notkahtanut noin prosenttiyksiköllä ja perussuomalaisten kannatus noussut saman verran. Vihreiden kannatus on noussut puolisen prosenttiyksikköä.

Nykyisessä gallupkannatuksessa vihreät on vain pari prosenttiyksikköä keskustan takana. Silti kepu saa Langan ennusteessa yhdeksän eduskuntapaikkaa enemmän.

Keskustan kannatus kääntyy tehokkaammin edustajapaikoiksi, sillä pienissä vaalipiireissä – joissa keskusta on yleensä vahva – äänikynnys on alempana. Toisin sanoen kansanedustajaksi pääsee vähemmillä äänillä kuin suurissa Helsingin ja Uudenmaan piireissä, joissa vihreät on vahvoilla.


Langan ennuste ei huomioi ehdokasasettelua. Ennusteen perusteella esimerkiksi Pirkanmaalta tulisi kolme vihreää kansanedustajaa. Tämä olisi hyvä tulos.

Pirkanmaan vihreä ehdokasjoukko on kuitenkin varsin vahva.

Mukana ovat muun muassa nykyiset edustajat Satu Hassi ja Olli-Poika Parviainen sekä paluuta eduskuntaan yrittävä Oras Tynkkynen, kuntavaalien menestyjä Iiris Suomela ja Tampereen kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Jaakko Mustakallio, joka keräsi kuntavaaleissa enemmän ääniä kuin Parviainen. Nopeasti poimittujen kärkinimien takana on muitakin paikallisesti tunnettuja ehdokkaita.

Langan mallissakaan neljäs paikka ei ole kovin kaukana, mutta vahvan ehdokasasettelun vuoksi se voi olla mallin ennustamaa lähempänä.


Muista puolueista
etenkin perussuomalaisten ja sinisten tuloksen ennustaminen on vaikeaa. Koska siniset on vaaleissa uusi puolue, malli ennustaa sen saavan saman 1,3 prosentin kannatuksen kaikissa vaalipiireissä.

Sinisten ehdokasasettelu, ainakin julkistettujen ehdokkaiden listan perusteella, on pahasti kesken. Kuitenkin esimerkiksi Uudellamaalla ehdolle asettuu puolustusministeri Jussi Niinistö apurinaan kansanedustaja Simon Elo ja Savo-Karjalassa kansanedustajat Kimmo Kivelä ja Kari Kulmala.

Voi siis olla, että toisin kuin Langan malli ennustaa, siniset saa vaaleissa ehdokkaitaan eduskuntaan. Kääpiöpuoluetulevaisuus vaikuttaa silti väistämättömältä.

Toisaalta kansanedustajien loikkaaminen sinisiin on jättänyt perussuomalaisten riveihin sellaisia aukkoja, että Langan mallin ennustamat 22 paikkaa voivat jäädä toteutumatta.

Esimerkiksi Lapissa malli ennustaa perussuomalaisille yhtä edustajanpaikkaa. Viime vaaleissa reilusti yli puolet puolueen äänistä toivat Hanna Mäntylä ja Matti Torvinen. Mäntylä lähti töihin Eurooppaan ja Torvinen sinisiin.


Vihreän Langan paikkaennustetta päivitetään jokaisen suuren gallupin julkaisun jälkeen.

Lisätty juttuun klo 14.05 Pirkanmaan ehdokasasettelua puivaan kohtaan Jaakko Mustakallio, joka sai 2017 kuntavaaleissa neljänneksi eniten ääniä Tampereella.

eduskuntavaalit  politiikka  mielipidetiedustelut 
Viite