Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Toiseksi viimeinen. Viimeinen Vihreän Langan numero ilmestyy joulukuussa.Sammeli Heikkinen

Toiseksi viimeinen. Viimeinen Vihreän Langan numero ilmestyy joulukuussa.

Vihreät lakkauttaa Vihreä Lanka -lehden

23.10.2019 10.31

Sammeli Heikkinen

Vihreiden puoluehallitus päätti viikonloppuna, ettei puolue enää rahoita Vihreää Lankaa ensi vuonna. Käytännössä tämä tarkoittaa Vihreän Langan lopettamista, sillä lehti on saanut suurimman osan rahoituksestaan Vihreille verovaroista maksetusta puoluetuesta.

”Puolueet ovat nykyään vapaita käyttämään puoluetuen valitsemallaan tavalla. Demokratialle on sääli, ettei jäsenmediaa enää pidetä tärkeänä. Journalismin tila on muutenkin kaventunut viime vuosina huolestuttavasti Suomessa”, Vihreän Langan päätoimittaja ja toimitusjohtaja Riikka Suominen kommentoi vihreiden päätöstä.


Vihreän Langan printtiversio on ollut puolueen jäsenetu, se on siis mennyt kaikille jäsenmaksun maksaneille puolueen jäsenille. Suurin osa Langan sisällöstä on vapaasti luettavissa verkkosivulla.

Lehden julkaisubudjetista suurin osa on tullut vihreiden kautta. Vuoteen 2008 saakka osa verovaroista puolueille maksettavasta puoluetuesta oli korvamerkitty puolueen medialle. Vuonna 2008 puoluesihteerit kuitenkin sopivat korvamerkinnän poistamisesta. Sen jälkeen puoluelehtien rahoitusta on leikattu.

Puolueiden saaman puoluetuen suuruus riippuu siitä, kuinka paljon kansanedustajia puolue onnistuu saamaan eduskuntavaaleissa. Vihreä Lanka menetti suuren osan rahoitustaan vuonna 2011 vihreiden kärsimän eduskuntavaalitappion jälkeen. Tuolloin vihreiden kansanedustajamäärä putosi 15:tä 10:een ja puoluetuki sen mukaisesti.

Kun vihreät sai 2015 vaalivoiton ja puoluetuki nousi taas, Vihreän Langan rahoitus pidettiin ennallaan. Journalisti-lehden mukaan kehitys on ollut samanlaista myös muiden puolueiden lehdissä. Viime vaalikaudella vihreät jakoi tukea lehdelleen kaikista puolueista kitsaimmin.

Kevään vaalivoiton jälkeen vihreiden nauttima puoluetuki kasvoi taas. Lisäksi hallitus päätti erillisestä puoluetuen korotuksesta.

”Vihreistä kiinnostuneiden ihmisten määrä on kasvanut viime vuosina kovaa vauhtia. Puoluelehti pystyy tavoittamaan heistä vain pienen osan. Tänä päivänä yhä useampi vihreiden kannattaja seuraa ja käy poliittista keskustelua sosiaalisen median kanavissa. Haluamme palvella heitä paremmalla läsnäololla, uusilla osallistumismahdollisuuksilla ja ajantasaisella tiedolla Vihreiden politiikasta”, vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen perusteli päätöstä vihreiden tiedotteessa.


Vihreä Lanka perustettiin
vuonna 1983 alunperin vihreän eduskuntaryhmän tiedotuslehdeksi. Vuonna 1988 sen julkaisijaksi tuli Vihreä Lanka -osakeyhtiö.

Lehden päätoimittajina ovat toimineet esimerkiksi nykyinen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.), nykyinen työministeri Timo Harakka (sd.) ja vuoden vaihteessa väistyvä Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Elina Grundström.

Vihreä Lanka jatkaa toimintaansa vuoden loppuun. Viimeinen printti-Lanka ilmestyy joulukuun puolivälin tienoilla.

Täydennetty puoluesihteerin kommentilla klo 10.50.
Viite