Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Lasse Miettinen, Pekka Haavisto ja Kirsi Syväri
Katse keväässä. Puoluesihteeri Lasse Miettinen, puheenjohtaja Pekka Haavisto ja kampanjapäällikkö Kirsi Syväri esittelivät vihreiden kampanjailmettä tänään Helsingissä.Iiro Törmä

Katse keväässä. Puoluesihteeri Lasse Miettinen, puheenjohtaja Pekka Haavisto ja kampanjapäällikkö Kirsi Syväri esittelivät vihreiden kampanjailmettä tänään Helsingissä.

Vihreät luottaa vaalivoittoja tuoneisiin teemoihin – nyt tavoitteena olla yksi suurista

26.1.2019 16.06

Lasse Leipola

Vihreät lähtee huhtikuun eduskuntavaaleihin neljällä kärjellä: ympäristö, koulutus, köyhyys ja työ. Kampanjaslogan on ”Näytä luontosi ja äänestä”.

Puheenjohtaja Pekka Haavisto avasi kampanjan tänään lauantaina Helsingissä. Hän viittasi puheensa alussa Eduskuntatalon edustalla lakkoileviin koululaisiin. Hänen mukaansa nuorten ilmastolakossa on samaa henkeä kuin vihreän puolueen alkusysäyksenä pidetyssä Koijärvi-liikkeessä 1970-luvun lopulla.

”Meidän pitää asettua näiden nuorten tueksi.”

Hän korosti, että vihreiden aloitteellisuutta tarvitaan yhä, vaikka muutkin puolueet ovat tarttuneet ilmastoteemaan.

”On hyvä, että kaikki puhuvat ilmastosta, sillä se mahdollistaa sellaiset koalitiot, joilla ympäristöongelmat voidaan ratkaista”, Haavisto sanoi.

Eduskuntapuolueet perussuomalaisia lukuunottamatta sopivat joulukuussa yhteisistä linjoista kansalliseen ilmastopolitiikkaan. Vihreät pitää sopua minimitasona ja uskoo, että vaalikentillä nousee eroja muun muassa metsäpolitiikkaan, liikennejärjestelmään ja turpeen kieltoon liittyen.

Puolueiden erot nousevat esiin myös siinä, mihin vuoteen mikäkin ne sijoittavat hiilineutraaliuden, eli hetken, jolla päästöt jäävät pienemmiksi kuin esimerkiksi metsien nielut. Vihreät haluaa päästä tähän jo ennen vuotta 2030, kun esimerkiksi SDP on asettanut tavoitteeksi vuoden 2035. Puolueiden yhteisissä ilmastotavoitteissa ja nykyhallituksen linjauksessa hiilineutraalius saavutetaan vasta 2040-luvulla.


Haavisto nosti puheessaan esiin useita yksittäisiä lakihankkeita, joita vihreät haluavat edistää seuraavalla hallituskaudella. Näitä olivat muun muassa perhevapaauudistus, translaki ja suostumukseen perustuva raiskauksen määritelmä rikoslakiin.

Haavisto sanoi, että valtiontalouden kestävyysvajetta voidaan paikata parantamalla työssä jaksamista.

”Ihmiset voivat tehdä pidempää työuraa, kun pidetään huolta kansanterveydestä ja jatkuvasta oppimisesta.”

Haaviston mukaan vihreiden kampanjan tavoitteena on muiden puolueiden sijaan haastaa ne, jotka eivät yleensä äänestä.

”Meillä on liikaa ihmisiä, jotka ajattelevat, ettei äänestämisellä ole väliä tai ettei sillä voi vaikuttaa.”

Haavisto linjasi lauantaina myös, että tulevan hallituksen tulee olla tasa-arvoinen, eli koostua puoliksi naisista.


Vihreiden kampanjan
kärki on aiemmista vaaleista tuttu yhdistelmä: ilmasto, koulutus ja tasa-arvo. Puoluesihteeri Lasse Miettinen perusteli ratkaisua lauantain tiedotustilaisuudessa sillä, että samoilla teemoilla puolue ylsi ennätyksellisiin tuloksiin vuoden 2015 eduskunta- ja vuoden 2017 kuntavaaleissa.

”Eivätkä nämä teemat ole menettäneet merkitystään.”

Vaalikampanjan visuaalisessa ilmeessä on käytetty valokuvaaja Aleksi Valmusen dokumentaariseen tyyliin otettuja kuvia Suomesta.

”Kaikki kuvat eivät ole kamalan kauniita ja osa on aika rosoista, mutta niissä näkyy myös paljon hyvää ja toivoa herättävää. Aiemmin vaalikampanjoissa on tehty mainontaa, mutta nyt haluamme näyttää, miten asiat ovat”, kampanjapäällikkö Kirsi Syväri perustelee.


Puolueen tavoitteena on olla yksi suurista puolueista ja kerätä vähintään 13,5 prosentin kannatus. Sen sijaan paikkamäärätavoitetta puolue ei ole asettanut.

Vihreän Langan valtakunnallisten gallupien perusteella tekemän arvion mukaan vihreät voivat odottaa kevään vaaleista 22–28 paikkaa. Vaaliennustesivulta löytyy myös arvio vaalipiirikohtaisista paikkamääristä.

Vihreät  eduskuntavaalit  ilmastonmuutos  ilmastovaalit  translaki  perhevapaat 




Viite