Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hallitusyrittäjät. Demareiden ryhmyri Antti Lindtman, varapuheenjohtaja Sanna Marin ja puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Antti Rinne tapasivat Pekka Haaviston vetämät vihreiden neuvottelijat maanantaina.

Hallitusyrittäjät. Demareiden ryhmyri Antti Lindtman, varapuheenjohtaja Sanna Marin ja puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Antti Rinne tapasivat Pekka Haaviston vetämät vihreiden neuvottelijat maanantaina.

Vihreät mukaan hallitusneuvotteluihin – hallitukseen lähtö on näiden ihmisten käsissä

8.5.2019 11.41

Sammeli Heikkinen

Vihreät on mukana hallitusneuvotteluissa.

Hallitustunnustelija Antti Rinne (sd.) kertoi hieman ennen puoltapäivää keskiviikkona, että demareiden ja vihreiden lisäksi keskusta, vasemmistoliitto ja RKP lähtevät mukaan yrittämään hallituksen muodostamista. Hallituspohjan takana olisi 117 kansanedustajaa.

Hallitusneuvotteluihin pääseminen ei tarkoita hallitukseen pääsemistä. Vihreillä lopullisen päätöksen mahdollisesta hallitukseen lähtemisestä tekee eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokous.

Tämä kokous pidetään vain, jos nyt alkavissa hallitusneuvotteluissa päästään sopuun hallitusohjelmasta. Neuvottelut voivat katketa myös tuloksettomina, jolloin ne aloitetaan uudestaan jollain toisella kokoonpanolla.


Puoluevaltuuskunta on
puoluekokousten välillä vihreiden korkein vallankäyttäjä. Siihen kuuluu 43 jäsentä eri puolilta Suomea ja puolueen eri jäsenjärjestöistä.

Eduskuntaryhmässä taas on 20 kansanedustajaa. Vihreiden sääntöjen mukaan hallitukseen lähtemisestä päättävässä yhteiskokouksessa jokaisella osallistujalla on yksi ääni. Niinpä puoluevaltuuskunnalla on kokouksessa eduskuntaryhmää enemmän painoarvoa.

Vuoden 2011 pitkissä ja vaikeissa hallitusneuvotteluissa vihreiden puoluevaltuuskunta käytti valtaansa.

Tuolloin neuvotteluja vetänyt Jyrki Katainen (kok.) sai kasaan vaaleja edeltävään kokoomuksen, keskusta, vihreiden ja RKP:n yhdistelmään pohjaavan hallitusehdotuksen.

Vihreiden eduskuntaryhmän ja puoluevaltuuskunnan yhteiskokous kuitenkin hylkäsi osallistumisen äänestystuloksella, jossa juuri puoluevaltuuskunnan kielteinen kanta ratkaisi.

hallitusneuvottelut  Vihreät 
Viite