Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Näystin / Flickr (CC-BY-SA)

Helsingin yliopisto
Enemmän kasviksia. Helsingin yliopiston Unicafe-ravintoloissa tavoitellaan kasvisruuan suosion kasvua.Näystin / Flickr (CC-BY-SA)

Enemmän kasviksia. Helsingin yliopiston Unicafe-ravintoloissa tavoitellaan kasvisruuan suosion kasvua.

Vihreät nuoret: Maito ja naudanliha pois opiskelijaravintoloista

15.10.2019 14.48

Lasse Leipola

Suomalaisissa korkeakouluissa on siirryttävä ilmaston kannalta kestävämmän ruuan tarjoiluun, vaatii vihreiden nuorisojärjestö.

Keskustelu aiheesta virisi, kun Helsingin Sanomat uutisoi tänään tiistaina, että Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama Unicafe luopuu naudanlihan käytöstä. Tavoitteena on, että ensi vuoden loppuun mennessä enemmän kuin joka toinen opiskelijoiden Unicafesta ostama lounas olisi vegaaninen tai ainakin kasvisruokaa.


Vihreät nuoret viittaa kansainvälisen ilmastopaneelin raportteihin, joiden mukaan nykyinen ruokatuotanto on kestämätöntä ja ristiriidassa puolentoista asteen ilmastotavoitteen kanssa.

Vihreiden nuorten puheenjohtaja Amanda Pasanen sanoo, että siirtymällä ilmaston kannalta kestävämmän ruuan tarjoiluun korkeakoulut pystyisivät vähentämään hiilijalanjälkeään merkittävästi.

”Lontoon yliopistoon kuuluvan Goldsmiths' Collegen tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2025, minkä vuoksi se lopettaa naudanlihan tarjonnan tiloissaan. Suomessa saman tavoitteen hiilineutraaliudesta jakaa muun muassa Turun yliopisto”, Pasanen sanoo.


Järjestö muistuttaa, että maidon- ja naudanlihantuotanto ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa.

”Myös maitotuotteiden kulutuksen vähentäminen tai lopettaminen on täysin perusteltua”, Vihreiden nuorten toinen puheenjohtaja Sameli Sivonen sanoo.

Järjestö toivoo, että korkeakoulujen johto ja opiskelijat pyrkisivät muun muassa kilpailutuskriteerien avulla vaikuttamaan opiskelijoille ruokia tarjoaviin yrityksiin. Vihreiden nuorten mukaan opiskelijoilla olisi suoraa vaikutusvaltaa oppilaskuntien omistamiin ravintoloihin Helsingin lisäksi myös Oulussa ja Tampereella.
Viite