Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

vihreät

vihreät

Vihreät: Seksuaalirikoksiin ei voi vastata ottamalla oikeus omiin käsiin

14.1.2019 16.19

Jenni Leukumaavaara

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Krista Mikkonen vaatii poliisille lisää resursseja seksuaalirikosten selvittämiseen ja lainsäädännön kiristämistä.

Mikkonen kommentoi uutisia Oulun ja Helsingin raiskausepäilyihin liittyen.

”Lapsiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta on hirvittävää ja tuomittavaa. Silti rikoksiin ei voi vastata ottamalla oikeus omiin käsiin eikä kohdistamalla vihaa sivullisiin. Se on yhtä lailla rikollista ja tuomittavaa”, Mikkonen sanoo lähettämässään tiedotteessa.

Mikkonen kommentoi asiaa myös Facebookissa.


Mikkosen mielestä on tärkeää, että nyt keskustellaan naisten ja tyttöjen kohtaamasta seksuaalisesta väkivallasta.

”Siltäkään ei voi ummistaa silmiään, että jotkut ulkomaalaisryhmät ovat seksuaalirikostilastoissa yliedustettuina.”

Mikkonen kuitenkin korostaa, että keskustelua ei pidä käyttää ulkomaalaisvihan lietsontaan, sillä seksuaalinen väkivalta ei ole Suomessa mikään uusi asia.

”Tämä ei tee ketään ulkomaalaista lähtökohtaisesti syylliseksi, kollektiivista syyllisyyttä ei ole. Se kuitenkin kertoo kotouttamisen epäonnistumisesta, sitä on tehostettava ja nopeuttava”, Mikkonen sanoo.

Poliisilla on oltava riittävät resurssit tutkia tapauksia, Mikkonen sanoo. Seksuaalirikosten rangaistuksia pitää kiristää.

Nettipoliisin resurssien turvaamisen lisäksi lapsille ja nuorille pitäisi Mikkosen mielestä tarjota lisää ohjausta nettiturvallisuudesta sekä matalan kynnyksen paikkoja, josta saa apua ja jonne voi ilmoittaa häirinnästä.


Eduskuntaryhmien puheenjohtajat on kutsuttu koolle keskustelemaan seksuaalirikollisuutta koskevan lainsäädännön tiukentamisesta.

Tällä hetkellä eduskunnassa käsitellään lakia lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Mikkosen mukaan minimirangaistuksia pitää korottaa. Hän myös korostaa, että raiskauksen määrittelyyn pitää lisätä suostumuksen puute.

seksuaalinen ahdistelu  seksuaalirikos  eduskunta 
Viite