Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lopulliset henkselit kaavan yli. Vartiosaaran osayleiskaavaa ei toteuteta.

Lopulliset henkselit kaavan yli. Vartiosaaran osayleiskaavaa ei toteuteta.

Vihreät yleiskaavatuomiosta: Helsinkiä voidaan nyt rakentaa 2030-luvulle

8.11.2018 15.00

Sammeli Heikkinen

Päätös, jonka kanssa voi elää. Näin voi tiivistää Helsingin vihreiden arvion korkeimman hallinto-oikeuden kaupungin yleiskaavasta torstaina antamasta ratkaisusta.

KHO piti voimassa hallinto-oikeuden aiemman päätöksen, jossa kaavaan piirretyistä kaupunkibulevardeista kumottiin neljä. Länsiväylän, Turunväylän, Hämeenlinnanväylän ja Lahdenväylän bulevardeja ei siis saa tällä kaavalla rakentaa.

Sen sijaan Vihdintien, Tuusulanväylän, Itäväylän ja Laajasalontien bulevardit saivat KHO:n päätöksellä lainvoiman.

”Samaten oikeastaan kaikki muu, mitä Helsinki on suunnitellut tehtäväksi ennen vuotta 2030 sai nyt lainvoiman. Tältä pohjalta on siis mahdollista edetä”, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs kirjoittaa Facebookissa.

Samansuuntaisesti kommentoi apulaispormestari Anni Sinnemäki (vihr.) omassa Facebook-päivityksessään.

”Suurimmalta osalta yleiskaava on nyt hyväksytty. Sen pohjalta kasvavaa kaupunkia rakennetaan reippaasti ja suunnitelmia riittää noin 2030-luvun alkuun asti.”


Sekä Kivekäs
että Sinnemäki pahoittelivat, ettei yleiskaavaan ollut merkitty kaupunkibulevardien yhteyteen pakottavasti korvaavaa ratikkayhteyttä. Tämä johti heidän mukaansa osaltaan neljän bulevardisuunnitelman hylkäämiseen.

”KHO:n päätöksessä bulevardien ongelmaksi nostettiin erityisesti, ettei liikenteen toimivuutta voida taata, mikäli bulevardiratikoita ei rakennetakaan. Itse kannatin ratikoiden merkitsemistä pakolliseksi yleiskaavaan ja selvästi näin olisi pitänyt toimia”, Kivekäs kommentoi.

KHO myös kumosi vihreiden iloksi lopullisesti Vartiosaaren yleiskaavan, joka oli jo valmiiksi jäissä.

”Vihreät vastustivat saaren rakentamista arvokkaan luonnon turvaamiseksi. Koska päätöksestä ei annettu valituslupaa, prosessi päättyy tähän”, kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Emma Kari kommentoi Twitterissä.

Kivekkään mielestä KHO:n vahvistaman yleiskaavan pohjalta Helsingin lähivuosikymmenen kehittäminen onnistuu.

”Seuraavaksi siis rakennetaan kaksi bulevardia, Jokerin varsi, Kruunuvuorenranta ja Malmin kenttä sekä tiivistetään asemanseutuja ja kantakaupunkia. Ja katsellaan jatkoa sitten sen mukaan, miltä niiden rakentuessa näyttää.”
Viite