Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreät johtajaehdokkaat eivät lämpene Nato-jäsenyydelle

31.5.2019 14.07

Sammeli Heikkinen

Vihreiden johtotehtäviin pyrkivät suhtautuvat kriittisesti Suomen mahdolliseen jäsenyyteen sotilasliitto Natossa.

Vihreiden kesäkuun puoluekokous valitsee puheenjohtajan, puoluesihteerin, varapuheenjohtajat ja puoluevaltuuskunnan puheenjohtajiston. Tehtäviin on ehdolla 25 vihreää.

Näistä kaikki ovat vastanneet Vihreän Langan Puoluekokouskoneeseen, jossa esitetään 20 väittämää ehdokkaille.

Yksi väittämistä kuuluu:

”Suomen pitäisi pyrkiä liittymään sotilasliitto Natoon.”

Ehdokkaista yli puolet on täysin eri mieltä väittämän kanssa. Vastaajista monet tyytyvät toteamaan, ettei jäsenyys ole ajankohtainen.

Lisäksi EU:n puolustuksen kehittäminen tai puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa nähdään vahvana vaihtoehtona.

”Ainakaan tässä maailmantilanteessa, jossa Natoa johtaa ydinaseilla uhitteleva Trump, jäsenyys ei kuulosta houkuttelevalta vaihtoehdolta”, arvioi vihreiden varapuheenjohtaja, puoluesihteeriksi ehdolla oleva Veli Liikanen.


Väittämän kanssa on täysin samaa mieltä vain puoluevaltuuskunnan varapuheenjohtajaksi pyrkivä Helsingin vihreiden varapuheenjohtaja Milo Toivonen. Hän perustelee Nato-myönteisyyttään näin:

”Maailma olisii parempi paikka, jos ihminen olisi lempeämpi ja vähemmän sotaisampi, eikä sotilasliittoja tarvittaisi. Mutta emme elä siinä maailmassa. Sotilasliitto myös auttaisi perustuslain yhdenvertaisuuspykälää rikkovan sukupuolittavan asevelvollisuuden purkamisessa ja muuttamisessa vapaaehtoiseksi.”

puoluekokous 2019 
Viite