Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Vihreiden ja perussuomalaisten tiukka taisto – analyysi Keski-Suomen vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.16

Vesa Sisättö

Vihreä Lanka arvioi joko vihreiden tai perussuomalaisten saavan kaksi paikkaa Keski-Suomesta. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Keski-Suomen vaalipiirin kansanedustajapaikat näyttävät menevän uusjakoon tulevissa eduskuntavaaleissa. Edellisten vaalien ykkösen eli keskustan kansanedustajamäärä putoaa Langan laskelmassa neljästä kahteen. Kärkeen nousee SDP kolmella kansanedustajalla. Kokoomus, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto saavat laskelmassa kukin yhden kansanedustajan.

Vaalipiirin viimeisestä paikasta Keski-Suomessa kilpailevat perussuomalaiset ja vihreät. Näyttää siltä, että toinen puolueista saa kaksi paikkaa ja toisen on tyytyminen yhteen.

Savon Sanomien huhtikuun alussa julkaiseman mielipidemittauksen perusteella paikka menisi perussuomalaisille. Siten sekä Toimi Kankaanniemi että Teuvo Hakkarainen saattavat pystyä pitämään paikkansa ja vihreiden olisi tyytyminen yhteen paikkaan.

Kuka haravoi äänet?

Keski-Suomessa on vaalikuninkaallisen paikka auki, sillä vuonna 2015 eniten ääniä saanut Lauri Ihalainen ei enää ole ehdolla.

Viime vaalien kakkonen oli keskustan Anne Kalmari, joka on ehdolla tälläkin kertaa. Seuraavilla sijoilla olivat Mauri Pekkarinen ja Toimi Kankaanniemi. Pekkarinen ei ole tällä kertaa ehdolla.

Demareiden mahdollinen nimi äänikuninkaallisten kärkeen saattaa olla Riitta Mäkinen, joka nousi eduskuntaan muihin tehtäviin siirtyneen Susanna Huovisen tilalle. Mäkinen oli kuntavaaleissa Jyväskylän toiseksi eniten ääniä saanut ehdokas. Eräänlaisena tunnettuna ehdokkaana demareiden listalla on lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila.

Kuntavaaleissa Jyväskylän ykköseksi noussut Touko Aalto kilpailee myös paikasta kärkikolmikossa. Mahdollisesta toisesta paikasta kisaavat esimerkiksi Jyväskylän kuntapolitiikassa näkyneet Bella Forsgrén, Meri Lumela ja Irina Tuokko.

Juttua on päivitetty Savon Sanomien mielipidemittauksen perusteella 5.4. kello 11.30. Aiempaan verrattuna perussuomalaisille lisätty yksi paikka, joka on pois vihreiltä.

vaalit  vaalipiirit  vaalipiirikohtainen  ennuste  vaaliennuste  keski-suomi  eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19  Vihreät 
Viite