Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreän Langan eduskuntavaalimalli 2019

11.4.2019 13.19

Lasse Leipola

Vihreän Langan huhtikuun 11. päivä päivitetty vaalimalli povaa vihreille kahtatoista lisäpaikkaa eduskuntaan. Laskelmassa on huomioitu Alman, Helsingin Sanomien ja Ylen gallupit huhtikuulta. Tarkempi, paikalliset mielipidemittaukset ja ehdokasasettelun huomioiva analyysi löytyy täältä.

Vihreän Langan malli arvioi, että SDP:stä tulee suurin puolue 44 paikalla. Kokoomus saisi 36 paikkaa ja olisi siten toiseksi suurin puolue. Edelliset vaalit voittanut keskusta menettäisi 16 paikkaa ja jäisi 33 paikallaan kolmanneksi.

Vihreät olisi vaalien suurin voittaja ja viidenneksi suurin puolue 23 paikalla. Vaalipiirikohtaiset paikkamäärät näkyvät taulukosta puolueittain (klikkaa isommaksi).

Vihreän Langan malli olettaa, että puolueiden valtakunnallinen äänisaalis kasvaa gallup-tulosten arvioimalla tavalla ja että tästä seuraava äänimäärä jakautuu vaalipiireittäin samalla tavalla kuin 2015 vaaleissa.

Vaalien tulokseen vaikuttavat useat tekijät, joita ei huomioida mallissa. Näitä ovat muun muassa ehdokasasettelu, äänestysaktiivisuus ja demografiset muutokset. Tulosta kannattaa lukea esimerkkinä yhdestä tavasta, jolla nykyinen gallup-kannatus voi heijastua vaalitulokseen.

Koska sinisten äänien jakautumisesta vaalipiirien kesken ei ole esimerkiksi aiempien vaalien tuloksia, on puolueen kannatusosuuden on oletettu olevan sama kaikissa vaalipiireissä.

Mukana ei ole myöskään mielipidemittauksissa muiden puolueiden ryhmään niputettuja liikkeitä, kuten Harry Harkimon Liike Nyt ja Paavo Väyrysen Tähtiliike, eikä Ahvenanmaan yhtä edustajapaikkaa.


Tämä malli ja vaalipiirikohtaiset paikkamäärät päivittyvät gallup-tulosten muuttuessa. Kun huomioidaan Vihreän Langan yhdistelmägallupit viime vuoden maalis- ja syyskuulta sekä marraskuusta 2018 lähtien päivitetyt mallit, vihreiden kokonaispaikkamäärä on ollut korkeimmillaan 28 ja pienimmillään 22.

Kuusi vihreiden havittelemaa paikkaa, jotka ovat Langan laskelman perustella pienestä kiinni, ovat Helsingin vaalipiirin seitsemäs paikka, Uudenmaan vaalipiirin kuudes paikka, Varsinais-Suomen kolmas paikka sekä toiset paikat Kaakkois-Suomen, Savo-Karjalan ja Keski-Suomen vaalipiireissä.

eduskuntavaalit  gallup  ennuste  kannatusmittaus  paikkamäärä  vaalipiiri  vaalipiirikohtainen  Vihreät  sdp  keskusta  kokoomus  perussuomalaiset  kd  rkp  vasemmisto 
Lisää aiheesta:Viite