Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sammeli Heikkinen

Sammeli Heikkinen

Vihreiden kampanjarahoitus avattu – Ohisalon kampanja kallein, kakkosena yllätysnimi Hämeestä

5.4.2019 17.11

Sammeli Heikkinen

Vihreät on ainoana eduskuntapuolueena avannut vaalirahoituksensa yhtä ehdokasta vaille kokonaan jo nyt. Puolueen 216:sta eduskuntavaaliehdokkaasta 215 oli perjantai-iltapäivään menessä jättänyt vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen vaalikampanjansa rahoituksesta.

Jopa vihreitä paremmalla prosentilla rahoituksestaan kertovat piraatit, sillä heidän kaikki ehdokkaansa ovat jättäneet ennakkoilmoituksen.

Muista eduskuntapuolueista vasemmistoliitto ja keskusta olivat jättäneet ilmoituksia esimerkiksi kokoomusta, demareita ja perussuomalaisia ahkerammin.


Ilmoitusten perusteella keskiverron vihreän ehdokkaan kampanja maksaa noin 4 000 euroa ja puolet rahoista tulee ehdokkaan omasta taskusta. Arvio perustuu ilmoitettujen kampanjabudjettien ja oman rahan käytön mediaani- eli keskilukuun.

Vaihtelu on kuitenkin suurta. Helsingissä keskiverto vihreä kampanja on 15 000 euroa, Lapin vaalipiirissä taas 500 euroa.

Suurin kampanjabudjetti on ennakkoilmoitusten perusteella varapuheenjohtaja Maria Ohisalolla Helsingissä. Ohisalo ilmoittaa kampanjakuluiksi liki 48 000 euroa. Ohisalo on onnistunut hankkimaan hyvin tukea yksityisiltä lahjoittajilta, yrityksiltä ja yhdistyksiltä, sillä omaa rahaa Ohisalo ilmoittaa panneensa kampanjaan 2 000 euroa.

Helsingissä kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon budjetti nousee 40 000 euroon. Ilmastotutkija Atte Harjanteen kampanja on liki 37 000 euron arvoinen ja kaupunginvaltuutettu Fatim Diarra kampanjoi hieman yli 30 000 eurolla.

Muiden puolueen ehdokkaista rahoituksensa avanneista ylivoimaisesti kallein kampanja on toimitusministeristössä asunto-, energia- ja ympäristöministerinä istuvalla kepun Kimmo Tiilikaisella. Tiilikainen käyttää kampanjaansa 80 000 euroa.

Vuoden 2015 vaalien Helsingin äänikuningatar, kokoomuksen Jaana Pelkonen sen sijaan aikoo käyttää vaalikampanjaan vain 872 euroa.


Vihreiden kampanjoiden
kalleudessa yllättävällä kakkossijalla on asikkalalainen Juha Tapiola Hämeen vaalipiiristä. Hän ilmoittaa vaalikampanjansa maksavan 44 715 euroa. Tästä Tapiolan omaa rahaa on 41 290 euroa. Tapiolan kampanja on toistaiseksi ilmoitetuista kallein koko vaalipiirissä.

Vihreiden ehdokkaiden keskivertobudjetti on Hämeessä alle 3 000 euron luokkaa. Suurin piirtein samaa tasoa ovat budjetit myös Vaasassa, Savo-Karjalassa ja Oulun vaalipiirissä.

Keski-Suomessa ja Satakunnassa mediaanibudjetti putoaa 1 500 euroon ja allekin. Lapissa jäädään 500 euroon. Satasbudjetista poikkeuksen tekevät vain Sari Alakulppi ja tietenkin ennakkosuosikki Riikka Karppinen, jonka 23 000 euron vaalibudjetti ylittää reilusti kaikkien vaalipiirin muiden ehdokkaiden yhteenlasketun vaalipanostuksen.

Toisaalta Lapin vaalipiirissä rahaa on käytössä vastustajilla vielä paljon enemmän. Keskustan jokaisen neljän kärkiehdokkaan kampanjabudjetti on yli 40 000 euroa. Kalleinta vaalikampanjaa tekee Mikko Kärnä, joka tekee itseään tykö 70 000 eurolla.


Suurimmassa vaalipiirissä
, Uudellamaalla, kalleinta vihreää kampanjaa tekee ajatuspaja Liberan pomo Mikko Kiesiläinen. Hänen kampanjabudjettinsa on vajaat 39 000 euroa.

Yli 30 000 euron kampanjaa tekevät myös kansanedustaja Johanna Karimäki Espoon kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Tiina Elo sekä kaupunginvaltuutettu Saara Hyrkkö.

Kokoomuslainen sisäministeri Kai Mykkänen on ilmoituksen tehneistä kärjessä yli 65 000 euron kampanjallaan.

Keskiverto Uudenmaan vihreä kampanja maksaa reilut 8 000 euroa. Pirkanmaan vaalipiirissä ylletään 10 000 euroon.

Pirkanmaan vihreiden eniten rahaa vievä kampanja on Sitran vanhemmalla asiantuntijalla Oras Tynkkysellä, yli 35 000 euroa.

Kaakkois-Suomessa vihreä keskikampanja-arvio on 7 000 euroa. Suurin kampanja vihreistä ehdokkaista on yrittäjä Juha Huhtalalla, joka lyö vaalirumpua noin 34 000 eurolla. Varapuheenjohtaja Veli Liikanen on lähellä reilun 32 000 euron kampanjalla.

Varsinais-Suomen vaalipiirissä vihreiden keskivertobudjetti on samaa luokkaa kuin Kaakkois-Suomessa. Yksittäisiä suuria budjetteja vaalipiirissä ei vihreillä ole, kärkipaikkaa pitää Turun kaupunginvaltuuston ryhmyri Niina Ratilainen 16 100 euron kampanjabudjetilla.

Korjattu la klo 16.05 luettelo Espoossa yli 30 000 eurolla kampanjaa tekevistä vihreistä. Lisätty mukaan Saara Hyrkkö.

eduskuntavaalit  eduskuntavaalit19  vaalirahoitus 
Viite