Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Vaalivalvojaiset Tavastialla
Vihreä kevät! Huhtikuun eduskuntavaaleista tuli voitto, toukokuun eurovaaleista odotetaan kahden paikan verran menestystä ja kesäkuun puoluekokouksessa kasvot puolueen kärkipaikoilla vaihtuvat.Iiro Törmä

Vihreä kevät! Huhtikuun eduskuntavaaleista tuli voitto, toukokuun eurovaaleista odotetaan kahden paikan verran menestystä ja kesäkuun puoluekokouksessa kasvot puolueen kärkipaikoilla vaihtuvat.

Vihreiden varapuheenjohtajuuksista käydään kova kisa – ainakin he ovat ehdolla

13.5.2019 22.22

Lasse Leipola

Vihreiden varapuheenjohtajaksi on tunkua. Kesäkuun puolivälissä Porissa järjestettävässä puoluekokouksessa kolmelle varapuheenjohtajan paikalle ovat ehdolla ainakin Fatim Diarra, Riikka Karppinen, Jaakko Mustakallio, Helena Särkijärvi ja Iiris Suomela.

Jos puolueen puheenjohtajaksi on ehdolla useampi ehdokas, valinta tehdään neuvoa-antavalla jäsenäänestyksellä. Sen vuoksi ehdokasasettelu tehtävään päättyi viikonloppuna. Varapuheenjohtajaksi voi sen sijaan asettua ehdolle vaikka vielä puoluekokouksessa.

Ehdolle tehtävään ilmoittautui aluksi myös helsinkiläinen Timo Huhtamäki, mutta hän on vetänyt ehdokkuutensa pois. Hän perustelee ratkaisuaan Twitterissä sanomalla, ettei koe vihreiden jäsenistössä olevan ”riittävästi tukea markkinaliberaalille vihreydelle, jotta se yltäisi vpj-vaalissa menestymiseen”.


Kaikki viisi kisaan
toistaiseksi ilmoittautunutta olivat mukana kevään eduskuntavaaleissa, mutta Pirkanmaalla ehdolla ollut Suomela oli joukon ainoa läpimenijä.

Karppinen jäi Lapin vaalipiirissä vain kymmenen äänen päähän valinnasta. Diarra puolestaan ylsi Helsingissä varasijalle.

Diarra ja Suomela ovat ehdolla myös toukokuun eurovaaleissa.


Vihreillä on kolme varapuheenjohtajaa, joista kaksi – Maria Ohisalo ja Hanna Halmeenpää – joutuu jättämään tehtävänsä puolueen rotaatiosääntöjen vuoksi. Veli Liikanen voisi hakea vielä jatkoa, mutta on ilmoittanut pyrkivänsä puoluesihteeriksi.

Huhtikuussa eduskuntaan valittu Ohisalo puolestaan on ainoana ehdolla puolueen puheenjohtajaksi. Halmeenpää taas jättäytyi keväällä pois eduskunnasta ja pyrkii nyt Euroopan parlamenttiin.

Puheenjohtajiston lisäksi kesäkuun puoluekokouksessa valitaan vihreille uusi puoluesihteeri, puoluehallitus ja puoluevaltuuskunta.
Viite