Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Analyysi

Vihreillä tähtäimessä tuplaus – analyysi Uudenmaan vaalipiiristä ja paikkajaosta

3.4.2019 13.15

Lasse Leipola

Uudenmaan vaalipiirissä vihreät saattaa jopa tuplata paikkamääränsä kuuteen. Vihreän Langan analyysi vaalipiiristä perustuu 11. huhtikuuta käytössä olleiden mielipidemittauksien pohjalta tehtyyn laskelmaan, eli Langan malliin, sekä vaalipiirin ehdokasasetteluun.

Kokoomus pitää ykköstilansa Uudellamaalla, mutta SDP nousee perussuomalaisten ohi kakkoseksi.

Vihreiden paikkamäärän tuplaaminen kolmesta kuuteen kuulostaa hurjalta, mutta on realismia. Neljäs paikka oli hyvin lähellä jo 2015 ja kuntavaalit osoittivat vihreiden kannatuksen olevan nousussa muutenkin kuin gallupeissa. Tuoreimpien gallupien valossa, Langan malli ennustaa vihreille viittä paikkaa.

Uudellamaalla korostuu se, ettei Langan malli huomioi kannatusmittausten ulkopuolisia pienpuolueita. Liike Nyt tai Tähtiliike voivat kärkiehdokkaidensa – Harry Harkimo ja Paavo Väyrynen – voimalla yltää eduskuntapaikkaan. Myös sinisten kovin kärki – Simon Elo, Jussi Niinistö, Sampo Terho – on keskitetty Uudellemaalle.

Langan mallin povaamat kokoomuksen yhdeksäs, perussuomalaisten kuudes ja keskustan kolmas paikka ovat vaarassa, jos pienpuolueet saavat paikkoja. Langan analyysissä voimansa keskittäneet siniset saavat yhden paikan perussuomalaisille lasketusta saldosta.

Kuka haravoi äänet?

Uudellamaalla vapautuu iso potti ääniä uuteen jakoon. Timo Soini, Alexander Stubb ja Carl Haglund olivat viimeksi kärkikolmikko, mutta nyt kukaan heistä ei ole ehdolla ja heidän 78 000 ääntänsä – noin neljännes piirin äänipotista – etsii uutta kotia.

Seuraavilla sijoilla 2015 olleet Antti Rinne, Harry Harkimo ja Matti Vanhanen ovat nytkin ehdolla. Kuntavaalien espoolainen äänikuningas, sisäministeri Kai Mykkänen voi myös nousta kilpaan. Helsingin Sanomien kyselyssä vetovoimaisimmaksi nousi SDP:n Maria Guzenina.

Valovoimaisen poliitikon puute voi avata tien muilla elämän osa-alueilla tunnetuksi tulleille, kuten vihreiden Pirkka-Pekka Peteliukselle tai RKP:n Sean Bergenheimille.

Vihreillä on Uudellamaalla erittäin vahva lista. Jyrki Kasvi ja Johanna Karimäki ovat pitkän linjan kansanedustajia. Edellisissä eduskuntavaaleissa hyvät äänisaaliit keränneet Tiina Elo, Inka Hopsu ja Sirpa Kauppinen ovat tunnettuja paikallispoliitikkoja.

Myös Lukiolaisten liiton pääsihteeri Saara Hyrköllä ja Libera-ajatuspajan toiminnanjohtaja Mikko Kiesiläisellä on hyvät mahdollisuudet mennä läpi. HS:n selvitys nosti suosituimpien vihreiden joukkoon Henna Partasen.

Vihreää listaa vahvistavat julkisuudesta tutut muusikko Mikki Kauste, näyttelijä Pirkka-Pekka Petelius, taiteilija Katariina Souri sekä toimittaja Rauli Virtanen.

Juttua on muokattu 8., 9. ja 11. huhtikuuta tuoreiden gallupien perusteella. Ainoat muutokset aiempaan paikkamääräarvioon ovat yhden paikan lisäykset kokoomukselle ja perussuomalaisille sekä yhden paikan menetykset vihreille ja Liike Nytille.

vaalipiiri  ennuste  uusimaa  eduskuntavaalit19  eduskuntavaalit 
Viite