Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Heidi Hautala
Voittajan on helppo hymyillä. Heidi Hautala pääsee jatkamaan työtään Euroopan parlamentissa.Iiro Törmä

Voittajan on helppo hymyillä. Heidi Hautala pääsee jatkamaan työtään Euroopan parlamentissa.

Viidettä kertaa europarlamenttiin valittu Heidi Hautala: ”Vihreät on murtautunut uudelle tasolle”

26.5.2019 22.43

Lasse Leipola

Eurovaalimenestyksen juhliminen on tuttua touhua vihreiden Heidi Hautalalle, joka valittiin tänään jo viidennen kerran europarlamenttiin. Sitä hänkään ei ole kokenut, että vihreät on yli 15 prosentin kannatuksella Suomen toiseksi suurin puolue.

Hautalan mielestä vihreiden menestys ensin kevään eduskuntavaaleissa ja nyt eurovaaleissa kertoo siitä, että puolue on tehnyt tänä keväänä läpimurron.

Hän arvioi, että taustalla on ”jollain mystisellä tavalla” kansainvälisen ilmastopaneelin viime syksynä julkaisema raportti, joka toisti jälleen kerran ilmastotutkijoiden huolen.

”Se oli ties kuinka mones kerta, mutta nyt jotain tapahtui. Ja hyvä että tapahtui!”

Hautala sanoo, että niiden ongelmien ratkaiseminen, joihin kestämätön tuotanto ja kulutus on ihmiskunnan ajanut, olisi pitänyt aloittaa jo 20 vuotta sitten.

”Vanhat puolueet eivät ole kyenneet siihen. Näissä vaaleissa on välillä pitänyt nipistää itseään, kun on puhuttu juuri niistä meille tärkeistä teemoista.”


Haastatteluhetkellä on vielä epävarmaa, kuinka suureksi vihreä parlamenttiryhmä kasvaa. Hautalan mukaan olisi sensaatio, jos vihreiden ryhmä kasvaisi ensimmäisen ennusteen mukaisesti parillakymmenellä paikalla jopa 70:ään.

”Se kuvastaa sitä, että vihreät on murtautunut uudelle tasolle, ja että meihin luotetaan laajemmin ja syvemmin kuin koskaan.”

Hautalan mukaan parlamenttiryhmän näin merkittävällä kasvulla on iso merkitys.

”Se tarkoittaa enemmän vaikutusvaltaa, enemmän vaikutusvaltaisia paikkoja, mahdollisuutta osallistua vakavasti keskusteluun seuraavan komission kokoonpanosta ja ohjelmasta.”


Hautalalla on jo tiedossa, mihin hän ryhtyy ensiksi uuden kauden alkaessa: hän aikoo perustaa uudelleen johtamansa epävirallisen ryhmän ja jatkaa työtä vastuullisen yritystoiminnan edistämiseksi.

”On monia tapoja edistää kestäviä ratkaisuja, mutta olen itse päätynyt siihen, että pitää kannustaa vastuullisia yrityksiä.”

Hän kertoo, että suunnitelmissa on EU-tason lainsäädäntö, joka asettaa suurille yrityksille velvollisuuden valvoa ja raportoida sitä, ettei niiden hankintaketjussa tapahdu ihmisoikeusloukkauksia, ympäristötuhoja tai työoikeuksien loukkaamista.

”Tällä voi olla iso merkitys myös EU:n rajojen ulkopuolella, sillä EU on suuri markkina-alue ja iso toimija kauppapolitiikassa.”

eurovaalit  Vihreät  yritysvastuu 
Viite