Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Maaria Parry

”Junan penkit ovat huomattavasti lentokonetta mukavammat”, sanoo Maaria Parry.Maaria Parry

”Junan penkit ovat huomattavasti lentokonetta mukavammat”, sanoo Maaria Parry.

Vuosi lentämättä onnistui jopa himomatkaajalta

17.1.2019 20.17

Riikka Suominen

Helsinkiläinen Maaria Parry päätti syksyllä 2017 olla vuoden lentämättä. Kokeilun taustalla oli ulkomailla asuttujen vuosien aiheuttama lentoähky ja ennen kaikkea huono omatunto ilmastonmuutoksen vuoksi.

Matkustamista ja jopa itse lentomatkailua hän kyllä rakastaa.

”Tuntuu aina pieneltä ihmeeltä, kun kone irtoaa maasta”, Parry sanoo.

Parry ei ollut ollutkaan kokonaista vuotta lentämättä sitten teini-iän kaksikymmentä vuotta aiemmin. Nyt hän oli naimisissa ja kahden lapsen, 3- ja 5-vuotiaat, äiti.


Vuosi alkoi helposti:
työ ei vaatinut ulkomaanmatkoja, joululomalla perhe päätti jäädä Suomeen ja pääsiäislomalla samoin. Kesällä Parryt purjehtivat joka tapauksessa, joten lentämistä ei edes harkittu.

Ongelma tuli, kun sukulainen kutsui häihin juhannusviikonloppuna Lontooseen. Perhe päätti lähteä sinne junalla.

”Ostimme 1-luokan interrail-liput. Interrail toi vapautta, suunnitelmia ei ollut pakko lyödä etukäteen lukkoon.”

Lentämiseen verrattuna junailu oli monimutkaista. Siinä, missä lentolippujen osto ja hintavertailu tapahtuu muutamalla klikkauksella, vaati junamatkailu enemmän selvittelyä.

”Jokaista junayhtiötä varten piti ladata kännykkään oma sovellus, josta varasimme paikkaliput. Ranskassa ja (kanaalin alittavassa) Eurostar-junassa on kiintiöt interraillipuille, joten meinasimme jäädä Iso-Britanniaan, kun paikat olivat jo menneet.”

"Tuttavat pitivät meitä hullunrohkeina tai seonneina, kun lähdimme pienten lasten kanssa reput selässä, mutta kyllä junalla matkustaa siinä kun lentäenkin", Maaria Parry sanoo nyt.


Lentämisen normi istuu tiukassa.
Viikon lomalla pitää päästä Italiaan eikä sinne ehdi muuta kuin lentäen.

”Olemme mestareita järkeilemään nykyisen elämäntavan puolesta. Esimerkiksi selitämme, että kun kone kuitenkin nousee, niin onko väliä, jos minä en ole kyydissä. Minäkin olen lentänyt Genevestä New Yorkiin puolityhjällä koneella. Kymmenet tyhjät paikat eivät selvästikään riittäneet siihen, että vuoro olisi peruttu.”

Parrylla vuosi lentämättä katkesi lokakuussa työmatkaan. Tänä vuonna perhe suunnittelee junamatkaa Saksasta kohti Kroatiaa ja Välimerta.

”Ilmastoasiantuntijana tiedän, että maailman on muututtava vähähiilisemmäksi. Olen halunnut kokeilla, miten itse sopeudun muutoksiin, jotka lähitulevaisuudessa toivottavasti odottavat”, Parry sanoo.

junamatkailu  matkailu  lentomatkailu 
Viite