Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Yhdistetty gallup. Klikkaa isommaksi.

Yhdistetty gallup. Klikkaa isommaksi.

Yhdistelmägallup: Vihreiden kannatus hieman kevättä alempana

23.8.2018 13.18

Sammeli Heikkinen

Vihreiden kannatus on 13,6 prosenttia, kun yhdistää tänään ilmestyneen Helsingin Sanomien gallupin ja toissaviikkoisen Ylen mielipidetiedustelun. Noin puolen vuoden takaiseen yhdistelmägallupiin verrattuna alamäkeä on reilu puoli prosenttiyksikköä.

Helsingin Sanomien mielipidetiedustelun on tehnyt TNS Kantar, Ylen kyselyn Taloustutkimus.

Yhdistimme eli aggregoimme gallupit Informaatiomuotoilu-blogin ohjeilla. Vihreiden kannatus oli Ylen gallupissa 13,6 prosenttia ja Hesarilla 13,7.

Ylen mittauksessa vihreiden kannatus oli laskusuunnassa, kun taas Helsingin Sanomissa nousussa. Ylen kyselyn aineisto on kerätty 9.7. – 7.8, Hesarin taas 16.7. – 16.8. Näin kyse voisi olla siitä, että vihreiden kannatus on kääntynyt loivaan nousuun elokuussa.

Toisaalta puhutaan vain prosenttiyksikön kymmenyksistä, joten kyse voi olla yhtä hyvin sattumasta.


Yhdistelmägallupin kärjessä on demarit ja kakkosena kokoomus. Niillä on kolmoseen, eli keskustaan, selvä kaula.

Maaliskuussa tekemäämme kolmen mielipidetiedustelun yhdistelmään verrattuna vihreiden kannatus on laskenut 0,7 prosenttiyksikköä.

Demarit on noussut puolisentoista prosenttiyksikköä, kokoomus pudonnut 0,7 ja keskusta noussut 0,3 prosenttiyksikköä.

Hesarin ja Ylen gallupeissa juuri keskustan kannatuksen arviointi vaihtelee eniten. Tänään Helsingin Sanomat antoi keskustan kannatukseksi 15,5 prosenttia, Ylen kuun alkupuolella taas peräti 17,8 prosenttia.

Yhdistelmägallupin virhemarginaali on suurten puolueiden kohdalla noin puolentoista prosenttiyksikön luokkaa suuntaansa.
Viite