Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ylen gallup povaa vihreille jättipottia eurovaaleista

23.5.2019 7.41

Lasse Leipola

Yli 17 prosenttia suomalaisista aikoo äänestää vihreitä sunnuntain eurovaaleissa, arvioi Ylen tuore mielipidemittaus. Tämä tietäisi paikkamäärän kolminkertaistumista yhdestä kolmeen. Kolmas paikka on kuitenkin hyvin epävarma ja sitä kärkkyy erityisesti perussuomalaiset.

Sen mukaan kokoomus on 19,7 prosentin kannatuksella suosituin europuolue. Vihreät on kakkonen 17,2 prosentin kannatuksella ja perussuomalaiset kolmas tasan 17 prosentin kannatuksella.

Paikkamääriksi muutettuna Ylen arvioima kannatus toisi kokoomukselle ja vihreille kolme paikkaa kummallekin. Keskusta, perussuomalaiset ja SDP saisivat kukin kaksi paikkaa. Vasemmistoliitto ottaisi yhden paikan, RKP ja KD eivät ainuttakaan.

Mikäli Britannian EU-ero toteutuu, Suomen paikkamäärä kasvaa 13:sta 14:ään, jolloin perussuomalaisten paikkamäärä nousisi kolmeen.


Ylen mielipidemittauksen tulos poikkeaa selvästi Helsingin Sanomien aiemmin tällä viikolla julkaisemasta gallupista erityisesti vihreiden kohdalla. HS-gallup arvioi vihreiden kannatuksen yli neljä prosenttiyksikköä Yleä pienemmäksi.

RKP ja SDP saavat puolestaan Ylellä yhdestä kahteen prosenttiyksikköä pienemmän kannatuksen kuin HS-gallupissa. Muiden puolueiden kohdalla erot ovat korkeintaan prosenttiyksikön luokkaa.

Myös paikkamäärät jakautuisivat HS-gallupin perusteella eri tavalla. Kokoomus saisi yhä kolme paikkaa, mutta vihreiden olisi tyytyminen kahteen – kuten myös keskustan, perussuomalaisten ja SDP:n. Vasemmisto ja RKP saisivat yhdet paikat kumpainenkin.

Mahdollinen Brexitin tuoma 14. paikka menisi HS:n arvioimilla kannatuksilla perussuomalaisille.

Sekä Ylen että HS:n gallup-kannatuksilla eurovaalien viimeisestä paikasta kisaavat perussuomalaiset ja vihreät.


Edellisissä, vuoden 2014 eurovaaleissa Ylen viimeisin eurovaaligallup osui melko hyvin. Ainoa suurempi heitto oli perussuomalaisten kohdalla: Yle arvioi kannatuksen samoihin noin 17 prosentin lukemiin kuin nytkin, mutta varsinaisessa vaalissa PS keräsi vain alle 13 prosenttia äänistä.

Lisäksi keskusta ja RKP ylittivät Ylen gallup-arvion yli prosenttiyksiköllä. SDP puolestaan jäi puolentoista prosenttiyksikön päähän omasta gallup-kannatuksestaan.

Helsingin Sanomat ei keväällä 2014 mitannut eurovaalikannatusta, joten sen gallupin luotettavuutta ei voi arvioida tähän tapaan.

eurovaalit 
Viite