Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Oregon State University (CC-BY-SA) & Tero Laakso (CC-BY)

Mikromuovia ja avohakkuuta
Kansan inhokit. Tuleva eduskunta saa käsiteltäväkseen kansalaisaloitteet, joilla halutaan mikromuovit pois kosmetiikasta ja avohakkuut pois valtion mailta.Oregon State University (CC-BY-SA) & Tero Laakso (CC-BY)

Kansan inhokit. Tuleva eduskunta saa käsiteltäväkseen kansalaisaloitteet, joilla halutaan mikromuovit pois kosmetiikasta ja avohakkuut pois valtion mailta.

Ympäristökansalaisaloitteet pelastetaan viivyttämällä vaalien jälkeiselle eduskunnalle

22.8.2018 12.41

Lasse Leipola

mikromuoveja ja avohakkuita vastustavat kansalaisaloitteet ovat saavuttaneet riittävän määrän nimiä, mutta niitä ei käsitellä enää tällä vaalikaudella.

Aloitteiden alullepanijat kertovat Vihreälle Langalle, että niiden toimittamista viivytetään ensi kesän kynnykselle, jotta aloitteet voidaan jättää vasta kevään vaaleissa valittavalle eduskunnalle.

Näin ne välttyvät hiljattain eduskunnan käsittelyyn menneiden aloitteiden kohtalolta. Ne voivat nimittäin jäädä käsittelemättä aloitteita käsittelevien valiokuntien ruuhkautumisen vuoksi.

Aloite, jolla halutaan kieltää mikromuovien käyttö kosmetiikassa, ylitti vaaditun 50 000 allekirjoituksen sunnuntaina. Aloite otti huiman loppukirin, sillä sunnuntai oli viimeinen keräyspäivä ja sen aikana uusia nimiä tuli peräti 14 000.

Tänään keskiviikkona varmistui, että ympäristöjärjestöjen alullepanema aloite avohakkuiden kieltämisestä valtion mailla etenee niin ikään eduskunnan käsittelyyn. Vaaditut nimet saatiin kasaan noin kolmessa kuukaudessa, mutta nimienkeruu jatkuu marraskuuhun puoliväliin.


Tällä viikolla on käynyt ilmi, että useita kansalaisaloitteita on vaarassa jäädä käsittelemättä. Helsingin Sanomien toimittaja Niko Vartiainen nosti viimeviikkoisessa kolumnissaan esiin epäkohdan, johon ei ilmeisesti varauduttu aikanaan, kun kansalaisaloitteet mahdollistava lakimuutos hyväksyttiin.

Perustuslain mukaan lakialoitteet raukeavat eduskunnan vaihtuessa vaalien yhteydessä. Tämän vaalikauden loppua kohden erityisesti sosiaali- ja terveysvaliokunta on erityisen kuormittunut. Sote-uudistuksen ja muiden hallituksen valmistelemien lakimuutosten lisäksi sillä on työlistallaan useampi kansalaisaloite.

”Pidän demokratian kannalta ongelmallisena sitä, ettei kansalaisaloitteita mahdollisesti ehditä käsittelemään tällä vaalikaudella sosiaali- ja terveysvaliokunnassa. (...) Aloitteiden takana on kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka odottavat eduskunnan vastausta aloitteisiin”, kommentoi vasemmiston Aino-Kaisa Pekonen Uuden Suomen aihetta käsitelleessä jutussa.


Sekä mikromuoveja että avohakkuita koskevat aloitteet ovat sikäli paremmassa asemassa, että niitä ei ole ehditty vielä antaa eduskunnalle.

Lain mukaan kansalaisaloitteisiin kerätään nimiä kuuden kuukauden ajan, minkä jälkeen nimet toimitetaan Väestörekisterikeskukselle tarkastettaviksi. Hyväksynnän jälkeen aloitteen tekijöillä on puoli vuotta aikaa toimittaa aloite eduskunnalle tai se vanhenee.

Avohakkuualoitteen osalta tilanne selkeä, sillä nimien keruu loppuu vasta marraskuussa. Suomen luonnonsuojeluliiton Harri Hölttä vahvistaa, ettei aloitteen kanssa pidetä kiirettä vaan se toimitetaan vasta seuraavalle eduskunnalle.

Eduskunnan käsiteltäväksi päätyneet aloitteet on yleensä tarkastettu ja toimitettu eteenpäin muutamassa kuukaudessa. Tällä kaavalla mikromuovialoite, jonka nimienkeruu päättyi sunnuntaina, ehtisi vielä tänä syksynä eduskuntaan.

Kampanjan alulle pannut Marion Routti kertoo Vihreälle Langalle, että tarkoituksena on viivyttää myös tätä aloitetta siten, että se jää seuraavan eduskunnan käsiteltäväksi.

Kansalaisaloitelaki määrittelee tällaisen viivyttelyn enimmäismääräksi puoli vuotta:

”Jos kannatusilmoituksia ei toimiteta Väestörekisterikeskuksen tarkastettaviksi, ne on hävitettävä viimeistään kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun kannatusilmoitusten keräys on lopetettu.”

Eli käytännössä nimienkeruun lopun ja eduskunnalle toimittamisen välin voi venyttää jopa vuoteen. Sen sijaan ne aloitteet, jotka ovat jo eduskuntaan ehtineet, ovat vaarassa jäädä muiden asioiden jalkoihin.

kansalaisaloite  avohakkuu  mikromuovit  muovit  ympäristö  metsät  demokratia  eduskunta 
Viite