Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kolmioleivän kunnianpalautus

Iiro Törmä

Vegaaninen club sandwich
Iiro Törmä

17.10.2016 15.07

Lasse Leipola

Klassinen club sandwich on välipalojen kuningas ja kuninkaan suosikki. Moderni versio on alkuperäistä lihakasaa herkullisempi ja sopii myös vegaaneille.

Kolmioleivällä on perustellusti huono maine. Muoviin pakatun löysän mössön historia on kuitenkin aristokraattinen. Alkuperäinen kolmioleipä on club sandwich, joka teki ensiesiintymisensä 1800-luvun lopulla Yhdysvaltojen itärannikon yksityisklubeilla.

”Se on aivan toisenlainen kuin mikään muu leipä kaupungissa ja aivan erityinen harrastus klubin kokille ja miehille, jotka haluavat jotain hyvää teatterin jälkeen tai ennen viimeistä yömyssyä”, luonnehti jo kuopattu sanomalehti Pittsburgh Dispatch marraskuussa 1889.

Myöhemmin club sandwichin kerrotaan olleen muun muassa kuningas Edvard VIII:n herkkua.

Alun perin kyseessä oli kaksikerroksinen leipä, jonka täytteinä oli kanaa tai kalkkunaa ja kinkkua tai pekonia. Sittemmin leivästä on tullut jokaisen amerikkalaisen dinerin vakiotuote. Kerroksia on tullut yksi lisää ja täytteiden kirjo monipuolistunut.

Club sandwich

 • täysjyväpaahtoleipää
 • dijon-sinappia
 • hummusta
 • tomaattia
 • paprikaa
 • suolakurkkua
 • savusuolaa
 1. Leikkaa paprikasta mahdollisimman isoja mutta litteitä paloja. Asettele ne yhdessä leipäviipaleiden kanssa uunipellille kuori ylöspäin ja laita pelti uuniin grillivastuksen alle.
 2. Viipaloi tomaatti ja suolakurkku. Revi myös salaatista valmiiksi suuria lehtiä.
 3. Tarkkaile paprikaa ja käännä välillä leipäviipaleet ylösalaisin. Kun paprika alkaa tummua, käännä lämpö pois.
 4. Sekoita hummus ja sinappi. Sopiva suhde on kaksi osaa hummusta ja yksi osa sinappia.
 5. Kokoa leipä. Laita pohjalle sinapilla maustettua hummusta ja sen päälle paprikaa ja savusuolaa. Kasaa tomaattia, suolakurkkua ja salaattia mahdollisimman tasaisesti ja myös reunoille. Jatka keskimmäisellä leipäviipaleella ja tee toinen samanlainen kerros. Laita lopuksi päällimmäinen leipä.
 6. Jos haluat tehdä leivistä siistimpiä, leikkaa reunat. Ylijäämästä tulee kätevästi salaatti, jossa on krutongitkin jo valmiina. Leikkaa lopuksi leivät halki kulmasta kulmaan. Jos haluat, voit leikata myös toiseen kertaan, jolloin saat vielä sievempiä kolmioleipiä.
 7. Syö sellaisenaan tai tarjoa sipsien, ranskalaisten, suolakurkun ja/tai coleslaw-salaatin kera.

Juomasuositus: Brooklyn Lager (Alkossa 3,40 euroa). Vahvasti humaloitujen oluiden suosion myötä käsitys perinteisestä amerikkalaisesta oluesta on hämärtynyt. Klassinen Brooklyn Lager on erinomainen valinta club sandwichin kaveriksi, koska siinä humala ja mallas ovat paremmin tasapainossa kuin markettien ipoissa ja apoissa.
Viite