Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Lisää tosi-tv:tä!

Iiro Törmä

Musta baskeri. Baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin. Iiro Törmä

Musta baskeri. Baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

5.5.2008

Musta baskeri

Hollywoodia useita kuukausia uhannut näyttelijälakko peruuntui perjantaina. Kaksi yhteensä 135 000 näyttelijää edustavaa ammattiyhdistystä solmi kolmen vuoden sopimuksen suurimpien elokuva- ja tv-studioiden kanssa. Vasta äsken päättyi käsikirjoittajien sadan päivän lakko.

En ymmärrä, miksi studiot suostuivat näyttelijöiden vaatimuksiin muun muassa rivinäyttelijöiden minimipalkan parantamisesta. Mihin näyttelijöitä enää tarvitaan, kun parasta tv-viihdettä ovat joka tapauksessa tosi-tv-ohjelmat?

Hollywood-draama ei ole aikoihin pystynyt säväyttämään samalla tavoin kuin taloon suljettujen humalaisten parinmuodostus tai kilpa-autoilussa isänsä menettäneiden lasten kyyneleet.

Miksi maksaa näyttelemisestä, kun luonnerooleille löytyy ilmaisia tekijöitä jonoksi asti? Nämä tähdet ovat käsikirjoittaneet rooliaan ja tyyliään vuosien ajan. Jokainen ele ja puheenparsi on hiottu täydelliseksi, eikä rooliin eläytyminen tuota vaikeuksia.

Ilonpilaajia, jotka väittävät tosi-tv:n olevan käsikirjoitettua ja näyteltyä, kehottaisin katsomaan ympärilleen. Vaikka he jättäisivät itsensä pois laskuista, lähipiiristä löytynee silti joukko potentiaalisia tähtiä.

Suomalaiset tuotantoyhtiöt voisivat olla rohkeita. Ne voisivat olla seuraamatta kansainvälistä esikuvaa ja kieltäytyä näyttelijöiden palkankorotuksista. Ei tarvitse enää katsoa kömpelöitä kerrostalofantasioita, vaan voi reilusti keskittyä valitsemaan kumppania unelmien poikamiehelle tai seurata ravintola-alan opiskelua Cafe Punawuoressa.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä.

Viite