Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

"Voting is great!"

Patikkaretki demokratiaan. Eekku Aromaa seuraa blogissaan kahden kuukauden ajan demokratian rakennustalkoita Nepalissa.

Patikkaretki demokratiaan. Eekku Aromaa seuraa blogissaan kahden kuukauden ajan demokratian rakennustalkoita Nepalissa.

6.5.2008

Eekku Aromaa

Nepalissa käytiin vajaa kuukausi sitten pitkään odotetut ja kahdesti lykätyt perustuslakia säätävän kokouksen vaalit. Monimutkaisen vaalijärjestelmän ja hankalien kulkuyhteyksien takia lopullisia tuloksia on saatu odottaa, ja vaalien onnistumisesta ollaan montaa mieltä.

Toisaalta kaikkien lykkäysten jälkeen jo vaalien toteutumista voidaan pitää voittona.

”Äänestin myös ulkomailla asuvien ystävieni puolesta”, kertoo tapaamani taksikuski. Hänen mielestään on väärin, etteivät ulkomailla asuvat nepalilaiset voi äänestää ollenkaan, vaikka nämä vaalit ovat tärkeät ja niitä on odotettu kauan.

Kun kysymme häneltä, kuinka on mahdollista äänestää monta kertaa, hän kertoo käyttäneensä tinneriä. Sillä sai kätevästi poistettua peukalosta merkinnän, joka kertoi äänestämisestä.

Taksikuski päätti äänestää maolaisia, koska hänen mielestään keskustapuolueen kaltainen Nepalin Kongressi sekä kommunistipuolue Yhdistyneet marxilaisleniniläiset ovat molemmat jo saaneet mahdollisuutensa näyttää mihin pystyvät, eikä mikään ole muuttunut.

”Ja koska me kaikki kannatimme näissä vaaleissa maolaisia ja heidän lupaamaansa muutosta, saatoin hyvin käyttää äänioikeutta myös ystävieni puolesta”, hän jatkaa.

Muutosta, rauhaa ja demokratiaa sanovat muutkin äänestäneensä, kannattamastaan puolueesta riippumatta. Äänestysprosentti oli yli kuudenkymmenen, vaikka vuoristoinen maa on hankalakulkuinen ja lukutaitoisia on vain hiukan yli puolet väestöstä.

Maolaisten kannatus oli yli 30 prosenttia, kun seuraavaksi suurimmat puolueet saivat molemmat alle 20 prosenttia annetuista äänistä. Vallanvaihdon seuraukset ovat vielä epävarmat, niin maan vakauden kuin demokratiakehityksenkin kannalta.

Kirjoittaja on vapaaehtoistyöntekijänä Demo ry:n projektissa Katmandussa, Nepalissa. Vuosien aseellisten konfliktien ja kansannousun jälkeen Nepalissa käytiin 10.4. historialliset kansankokouksen vaalit. Pian järjestettävässä kokouksessa säädetään perustuslaki ja valitaan maalle siirtymäkauden hallitus.





Viite