Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Taide vai töhry?
Taidetta vai töhryä? Kaupungin virkamiehiltä toivotaan ymmärrystä. SXC

Taidetta vai töhryä? Kaupungin virkamiehiltä toivotaan ymmärrystä.

Aselepo graffitisodassa kiinni virkamiehistä

17.9.2008 15.00

Lasse Leipola

Helsingin töhrykampanjasta viime viikkoina käydyssä kiistassa esillä olleet vihreät peräänkuuluttavat kaupungin virkamiehiltä malttia ja ymmärrystä.

Washingtonista tavoitettu apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri sanoo, että hänen pitäisi toimia välittäjänä kiistassa.

”Tavoitteena pitää olla haittojen minimoiminen, ideologinen melskaaminen ei ole tuottanut eikä tuota mitään hyvää”, Sauri toteaa.

Helsingin kaupungin Stop töhryille -projektia vastustanut mielenosoitus johti tiistaina kymmenien aktivistien pidätyksiin. Kaupunginhallituksen varajäsen Tapio Laakso toivoo virkamiehiltä joustavampaa suhtautumista graffiteihin.

”Jos lähtökohta on, että kaikki kielletään, ei aselepoa voi syntyä. Nyt tarvitaan pragmaattista lähestymistapaa”, Laakso sanoo.

Laakso nousi otsikoihin syyskuun alussa lähdettyään ovet paukkuen yleisten töiden lautakunnan kokouksesta, jossa käsiteltiin Stop töhryille -projektia.

Hänen mukaansa esimerkiksi Lontoossa osataan tunnustaa, että graffiteissa on myös taiteellinen osa.

”Tuntuu, että Suomessa tämä osa on kokonaan hylätty. Totta kai toisen puolen pitää myös tunnustaa graffiteihin liittyvät ongelmat”, Laakso sanoo.

Vihreä kaupunginvaltuutettu Kimmo Helistö yritti eilen osallistua Stop töhryille -projektin juhlaseminaariin yhdessä kansanedustaja Paavo Arhinmäen (vas) kanssa, mutta kaksikko käännytettiin ovella.

Helistö sanoo, että kaupungin virkamiehet ja poliittinen enemmistö ovat aivan sekaisin asian kanssa. Hänen mukaansa nyt olisi hyvä hetki ajatella asiaa, kun erillinen Stop töhryille -projekti lakkaa vuoden vaihteessa ja siirtyy osaksi rakennusviraston toimintaa.

”Sotkut pitää puhdistaa mahdollisimman nopeasti. Pitää kuitenkin ymmärtää, mikä on sotkun ja taiteen ero”, Helistö sanoo.

Myös Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden järjestön pääsihteeri Jehki Härkönen on sitä mieltä, että solmun avaamiseksi kaupungin virkamiesten pitää löysätä kantojaan.

”Tämä on kiinni poliittisista päättäjistä. Minulla on sellainen fiilis, että nyt on yleinen halu löytää ratkaisu”, Härkönen sanoo.

Ennen mielenosoitusta järjestetyssä Töhryfest-tapahtumassa eilen puhuneen Härkösen mukaan toinen puoli on valmis keskusteluihin.

Juttuun on lisätty Pekka Saurin kommentit torstaina 18.9. klo 8.50.
Viite