Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Maissipelto.
Tankkiin vai lautaselle? Maissista voi valmistaa ruokaa, rehua tai polttoainetta. SXC

Tankkiin vai lautaselle? Maissista voi valmistaa ruokaa, rehua tai polttoainetta.

Biopolttoaineista yllätysapua nälkään ja köyhyyteen

7.10.2008 14.38

Vihreä Lanka

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO vaatii pikaista biopolttoainekäytäntöjen arviointia. Järjestön mukaan ruuan korkea hinta vaikeuttaa kehitysmaiden tilannetta, koska ne ovat riippuvaisia tuontiruoasta.

Järjestön julkaiseman raportin mukaan biopolttoaineiden kysynnän nostama ruuan hinta voisi kuitenkin auttaa köyhyyden ja nälän poistamisessa, jos maataloudesta saadaan kasvun veturi.

”Kehitysmaiden mahdollisuudet hyötyä biopolttoaineiden lisääntyneestä kysynnästä paranisivat huomattavasti, jos OECD-maiden tuottajia hyödyttävät maataloustuet ja tuontirajoitukset poistettaisiin”, sanoo johtaja Jacques Diouf järjestön tiedotteessa.

Biopolttoaineiden tuotanto on kolminkertaistunut 2000–2007 ja kattaa nyt jo lähes kaksi prosenttia kaikista kuljetuksissa käytettävistä polttoaineista.

Diouf pitää erityisen lupaavina seuraavan sukupolven biopolttoaineita, jotka valmistetaan esimerkiksi puusta, ruohosta tai viljajätteestä. Hänen mukaansa niiden kehittämiseen on kohdistettava lisää varoja, koska niiden käyttö vähentää kasvihuonekaasupäästöjä ja luonnonvarojen tarvetta.

Kehitysyhteistyön palvelukeskus julkaisi tänään Taloustutkimuksella teetetyn tutkimuksen, jonka mukaan vain viidennes suomalaisista hyväksyy ruuan käytön biopolttoaineena.

”Tämä on selvä viesti myös päättäjille: kansalaiset eivät halua leipää autojen tankkeihin. Ruuan käyttäminen polttoaineena on kestämätöntä maailmassa, jossa yli miljardi ihmistä näkee nälkää”, sanoo kehityspoliittinen sihteeri Tytti Nahi.

Kepan mukaan kansalaisten mielipide tulisi ottaa huomioon, kun biopolttoainetavoitteita tarkastellaan EU:n ministerineuvoston kokouksessa ensi perjantaina 10. lokakuuta.

 

ruoka  maatalous  biopolttoaineet 
Viite