Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Eikä tässä vielä kaikki

11.9.2008 14.20

Anna Ruohonen

Metsäyhtiöiden saneerausuutisten jälkeen on luvassa...

Lisää epävarmuutta työstä. Metsäyhtiöt tahtovat puuta suomalaismetsistä venäläisen tuontipuun tilalle. Ellei puuta löydy, ainakin Stora Enson sellutehtailla alkavat seisokit ja lomautukset. Yhtiö vähentää työpaikkoja myös hallinnosta ja mahdollisesti sahoilta. Talouden alkava matalasuhdanne voi tuoda lisää leikkauksia.

Yrityskauppoja. Ylikapasiteetin kiusaamia metsäyhtiöitä menee yhteen ja ne myyvät osiaan. Myös tähän suomalaisyhtiöt valmistautuvat saneerauksella.

Jatkoa sähkökiistalle. Suomen energiateollisuuden on entistä vaikeampi perustella arvioitaan sähkönkulutuksen kasvusta ja uusien ydinvoimaloiden tarpeesta. Tehtaitaan sulkevan metsäteollisuuden osuus Suomen sähkönkulutuksesta on kolmannes.

Bioenergiakokeiluja. UPM laskee, kannattaisiko Kajaanissa aloittaa puupellettien ja bioöljyn valmistus.

Maariitoja kehittyvissä maissa. Koska sellunteko Euroopassa kannattaa heikosti, metsäyhtiöt arvioivat käyttävänsä selluun tulevaisuudessa enemmän esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa ja Kiinassa viljeltyä eukalyptusta. Kansalaisjärjestöjen mukaan puuviljelmät jyräävät köyhien ja maattomien ihmisten asuinalueita.
Viite