Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Euroja.
Enemmän käteen. Iloiset veronmaksajat haluavat tiukemman progression, joka keventäisi erityisesti pienituloisten verotusta. SXC

Enemmän käteen. Iloiset veronmaksajat haluavat tiukemman progression, joka keventäisi erityisesti pienituloisten verotusta.

Iloinen veronmaksaja kiristäisi progressiota

22.9.2008 16.18

Lasse Leipola

Veronmaksajien keskusliitto julkisti tänään kansainvälisen palkkavertailun, jonka mukaan verotus kiristyy Suomessa liikaa tulojen kasvaessa. Iloisten veronmaksajien jäsen on eri mieltä.

”Progressiota tulisi kiristää sekä ala- että yläpäästä”, toteaa Kati Peltola.

Hänen mukaansa köyhyysrajan alapuolella olevien tulojen veroprosentin pitäisi olla nolla, ja pääomatulojen verotus pitäisi muuttaa myös progressiiviseksi.

Peltolan Reilu verokirja-pamfletti ilmestyi aiemmin syksyllä WSOY:n Barrikadi-sarjassa.

Hänen mukaansa Veronmaksajien keskusliiton, Elinkeinoelämän keskusliiton ja Kauppakamarin progression keventämistä ehdottavilla lausunnoilla ajetaan tasaveromallia sanomatta sitä ääneen.

”Sitä halutaan peitellä kauhistelemalla marginaaliveroa”, Peltola sanoo.

Hänen mukaansa Veronmaksajien keskusliiton vertailut ovat harhaanjohtavia, koska niissä tarkastellaan vain tuloveroa, joka on Suomessa ainoa progressiivinen vero.

Peltola esittää, että kaikki henkilökohtaiset tulot laitettaisiin samalle viivalle, ja progressiivinen verotus kohdistettaisiin ihmisten maksukyvyn mukaan samalla tavalla oli sitten kyse työtulosta, pääomatulosta tai eläkkeistä ja sosiaalivakuutuksen päivärahoista.

”Suurten pääomatulojen saajat maksaisivat silloin enemmän, mutta pienten tulojen ja kaikkien ansiotulojen verotus laskisi”, Peltola sanoo.

verotus 
Viite