Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston kanslia

Anne Holmlund.
Kritiikkiä Kotkasta. Sisäministeri Anne Holmlund (kok) joutui viikonloppuna kritiikin kohteeksi. Lehtikuva Oy/Valtioneuvoston kanslia

Kritiikkiä Kotkasta. Sisäministeri Anne Holmlund (kok) joutui viikonloppuna kritiikin kohteeksi.

Katri Sarlund raivosi Holmlundille

29.9.2008 12.58

Antti Kivimäki

Vihreän liiton valtuuskunnan puheenjohtaja, turkulainen opettaja Katri Sarlund raivosi maan rakoon sisäministeri Anne Holmlundin (kok) toiminnan Kauhajoen ampumistapauksen yhteydessä.

"Sisäministerin ja hallituksen on pystyttävä turvaamaan lapsille ja nuorille fyysinen ja psyykkinen turvallisuus kouluissa, mutta mitä tekee Holmlund: höpisee, että eivät aseet tapa vaan ihmiset”, sanoi Sarlund vihreiden valtuuskunnan kokouksessa Kotkassa viikonloppuna.

Hallituspuolueen kakkosnaisena Sarlund kuitenkin asetti sanansa niin taiten, ettei kirjaimellisesti vaatinut Holmlundia eroamaan.

Sarlundin mukaan Holmlund asettaa etusijalle ampumaharrastuksen, vaikka lapset ja nuoret pelkäävät koulussa. Hän kertoi, että hänen 15-vuotiaat oppilaansa tajusivat tilanteen vakavuuden heti.

"Nettisukupolven nuoret ymmärtävät tilanteen dynamiikan meitä aikuisia paremmin ja osaavat siksi pelätä enemmän", Sarlund arvioi. Hän sanoi myös, että käsiaseet on kiellettävä heti, ettei kolmatta koulusurmaa tule.

Myös oikeusministeri Tuija Brax vaati valtuuskunnassa tiukennusta lainsäädäntöön.

"Aselakia on tiukennettava ja tiukennettava kunnolla", Brax sanoi.

"Onneksi tuloveroa ollaan laskemassa. Se lämmittänee uhreja. Tällä rahalla olisi voinut tehdä muutakin", valtuuskunnan kuopiolainen jäsen Henrik Korkeamäki sanoi. 

Muutkin vihreät ilmaisivat kokouksessa suuttumusta siitä, ettei Jokelan ampumisten jälkeen ryhdytty kunnolla toimiin. Esillä oli muun muassa koululaisten hyvinvointi.

Puolueen puheenjohtaja Tarja Cronberg vaati kouluihin lisää terveydenhoitajia, kuraattoreja ja psykologeja. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anni Sinnemäki puolestaan esitti, että hoitotakuu on ulotettava koskemaan myös mielenterveyttä.

Valtuuskunnan Joensuulainen varajäsen Krista Mikkonen huomautti, että mielenterveyshenkilökunnan lisääminen ei yksistään riitä.

"Kouluissa pitäisi muuttaa kulttuuria niin, että jokainen oppilas käy juttelemassa mielenterveydestään samoin kuin kaikki punnitaan ja mitataan. Sitten jos hätä tulee, reitti on tuttu", Mikkonen sanoi.

Valtuuskunnan jyväskyläläinen jäsen Tuija Mäkinen muistutti että pienet koulut voivat olla liiankin tiiviitä yhteisöjä. Hänen mukaansa marginaaliin jäävän tilanne on pahempi pienessä kouluyhteisössä kuin suuressa, jossa yhteisöllisyys on moninaisempaa.

vihreät 
Viite