Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Harri Hölttä.
METSÄÄN MENEE. Suomen luonnonsuojeluliiton Harri Hölttä uskoo, etteivät metsäteollisuuden leikkaukset lopu vielä tähän. Mikael Ahlfors

METSÄÄN MENEE. Suomen luonnonsuojeluliiton Harri Hölttä uskoo, etteivät metsäteollisuuden leikkaukset lopu vielä tähän.

Metsäveroalesta uhkaa tulla Suomen kallein vaalikampanja

11.9.2008 14.34

Vihreä Lanka

Hallitus ei pystynyt siirtämään metsäteollisuuden irtisanomisia lokakuun kuntavaalien yli edes metsäverotusta keventämällä. Veronkevennyksistä näyttääkin tulevan Suomen kallein kuntavaalikampanja.

Metsäyhtiöt UPM ja Stora Enso ilmoittivat keskiviikkona yli 1 600 suomalaista koskevista tuotannon supistuksista, vaikka hallitus heinäkuussa kevensi metsäverotusta 200 miljoonalla eurolla.

Hallituksen tarkoituksena oli vähentää metsäteollisuuden supistuspaineita ja innostaa metsänomistajia puunkauppoihin.

”Hallituksen ongelma oli se, että se reagoi paniikinomaisesti ja toimeen tartuttiin vuosia liian myöhään. Sinänsä toimet olivat poliittisesti oikeita, koska ilman niitä olisi päästy syyttämään, että hallitus ei tee mitään”, sanoo Joensuun yliopiston metsäprofessori Matti Kärkkäinen.

Kärkkäisen mukaan metsäveronkevennyksillä pyrittiin purkamaan puun myymiselle muodostunutta kynnystä.

”Kynnyksen aiheutti ainakin osittain Esko Ahon ryhmän mietintö, jossa jäätiin odottamaan vielä suurempia etuuksia”, hän sanoo.

Oppositiopuolue Sdp on arvostellut hallituksen metsäverolinjauksia ja keskiviikkona puolueen puheenjohtaja Jutta Urpilainen syytti hallitusta saamattomaksi Venäjän puutullien suhteen. Työministeri, vihreiden puheenjohtaja Tarja Cronberg väistää Urpilaisen kritiikin.

”Puutullit ovat luoneet jonkinlaisen sateenvarjon keskustelulle. Mutta ei tämä puutulleista ole kiinni, vaan siitä, että markkinat ovat muualla.”

Cronberg ei usko, että metsäteollisuuspaikkakuntien kriisitunnelmat heijastuvat kuntavaalien tuloksiin.

”Uskon, että tämä metsäteollisuuden rakennemuutos on riippumaton siitä, kuka istuu hallituksessa. En usko, että oppositiolla on tässä asiassa mitään voimakkaita aseita käytössään.”

Suomen luonnonsuojeluliiton metsäasiantuntijan Harri Höltän mielestä on liian aikaista arvioida, miten tehtaiden lopettamispäätökset vaikuttavat suomalaismetsien käyttöön.

”Jos Venäjä ei korottaisi puutullejaan, päätös vähentäisi Suomen puuntarvetta. Mutta Nykyisessä tilanteessa uskon, että kysyntä pysyy ennallaan.”

Hölttä arvelee puunkäytön muuttuvan alueellisesti. Nyt lopetettavien tehtaiden lähialueilla kysyntä ainakin aluksi pienenee.

”Toisaalta esimerkiksi Oulun tehtaalle kuitupuuta on haettu aina Pohjois-Karjalasta asti”.

Metsien suojelun näkökulmasta UPM:n ja Stora Enson päätökset eivät Höltän mukaan ole merkittäviä.

”Sähkönkulutus laskee ehkä hieman, mutta ei parin tehtaan sulkeminen muuta Suomen metsien heikkoa tilannetta juuri miksikään.”

Jukka Vahti ja Anu-Elina Lehti

metsäteollisuus  vaalit 
Viite