Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nlipsane / CC-BY-NC-SA-2.0

Oikea osoite. Pekka Haaviston mukaan Martti Ahtisaaren palkinnossa ei ole mitään jossiteltavaa. Nlipsane / CC-BY-NC-SA-2.0

Oikea osoite. Pekka Haaviston mukaan Martti Ahtisaaren palkinnossa ei ole mitään jossiteltavaa.

Nobelisteissa välillä myös huteja

10.10.2008 16.39

Jukka Vahti

Rauhan Nobelit ovat aikansa lapsia. Usein ne heijastavat suuria odotuksia, joita ihmisillä on tiettyjä neuvottelutuloksia kohtaan, sanoo vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto.

Hän on työskennellyt itsekin erilaisilla kriisialueilla, muun muassa Darfurissa Sudanissa.

Haaviston mukaan vasta jälkikäteen voidaan arvioida, mikä rauhanprosessi on todella johtanut kestävään rauhaan.

"Jälkiviisaana voi joskus sanoa, että pieleen meni, että rauha ei kestänyt. Ahtisaaren kohdalla tilanne on kuitenkin ihan toinen. Hänen tuloksensa on jo nähty esimerkiksi Namibiassa ja Acehissa, niissä ei ole enää mitään jossiteltavaa", Haavisto sanoo.

Hänen mukaansa Ahtisaari palkitaan pitkästä elämäntyöstä.

"Hän ei toimi pelkkien trendien mukaan välitystyössä, vaan on tehnyt hiljaista pohjatyötä silloinkin, kun erilaiset hankkeet ovat olleet jäässä."

Haaviston mukaan monen muunkin suomalaisen työtä rauhan hyväksi arvostetaan maailmalla suuresti. Hän mainitsee erityisesti Elisabeth Rehnin, Helena Rannan ja Harri Holkerin.

Suomen seuraavat
Nobel-toivot?

Elisabeth Rehn

"Hänellä on pitkä ura takana näissä asioissa. Hän on hyvin tunnettu alueilla, joilla hän on liikkunut."

Helena Ranta

"Voi ajatella, että onko kuolinsyyntutkijalla roolia rauhantyössä. Mutta Ranta on selvittänyt sotarikoksia erittäin vaikeilla alueilla. Hän on omalla sektorillaan kansainvälisesti erittäin tunnettu."

Harri Holkeri

"Holkerin työ Irlannin rauhanprosessissa oli hyvin kunnioitettavaa. Oli hienoa, että hän vielä poliittisen aktiivikauden jälkeen hyppäsi mukaan kansainvälisiin rauhanprosesseihin."

 
Viite