Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Istockphoto / Michel de Nijs

Näpit irti! Suomalaiset vastustavat poikien ympärileikkauksia. Istockphoto / Michel de Nijs

Näpit irti! Suomalaiset vastustavat poikien ympärileikkauksia.

Poikien ympärileikkaus ei saa hyväksyntää suomalaisilta

14.10.2008 9.25

Vihreä Lanka

Suomalaiset eivät hyväksy poikien ympärileikkauksia. Lastensuojelun keskusliiton Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä 80 prosenttia suomalaisista vastusti poikalasten ympärileikkausten laillistamista Suomessa.

Sosiaali- ja terveysministeriössä on luonnosteltu lakiesitys, joka sallisi poikien ympärileikkauksen uskonnollisin ja kulttuurisin perusteluin.

Lastensuojelun keskusliitto ja muun muassa Suomen lääkäriliitto vastustavat uskonnollisin perustein tehtäviä lasten sukupuolielinten leikkauksia.

Liitot katsovat ympärileikkauksen loukkaavan yksilön koskemattomuutta ja mahdollisuutta päättää omasta ruumiistaan. Niiden mukaan leikkaukset aiheuttavat lapselle tarpeettomia terveydellisiä riskejä sekä pysyvän vamman.

"Sosiaali- ja terveysministeriön hanke veisi lain suojan kaikilta suomalaisilta pojilta", tutkija Heikki Sariola sanoo tiedotteessa.

Lastensuojelun keskusliiton mukaan poliisi ja syyttäjä ovat käsitelleet ympärileikkaustapauksia lapsen törkeinä pahoinpitelyinä. Tällä hetkellä korkeimmassa oikeudessa on käsittelyssä alaikäisen pojan ympärileikkaustapaus.
Viite