Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Creative Commons CC-BY-SA-2.0

Rauhaa ja rakkautta. Martti Ahtisaaren rauhantyölle kaivataan jatkajaa.Creative Commons CC-BY-SA-2.0

Rauhaa ja rakkautta. Martti Ahtisaaren rauhantyölle kaivataan jatkajaa.

Puolueet sössivät Suomen tulevan Nobel-menestyksen

10.10.2008 15.29

Jukka Vahti

Puoluepoliittinen nokittelu haittaa uusien suomalaisten rauhanneuvottelijoiden esiinmarssia, sanoo Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Pentikäinen on työskennellyt presidentti Martti Ahtisaaren neuvonantajana ja Ahtisaaren kriisinhallintajärjestössä CMI:ssä. Nobel-komitea ilmoitti tänään palkitsevansa presidentti Ahtisaaren rauhanpalkinnolla.

Pentikäisen mukaan Suomessa on edelleen vallalla kulttuuri, jossa puolueen etu menee yhteisten kansallisten rauhantehtävien edelle.

"Suomen pitäisi käyttää Ahtisaaren palkitsemisesta syntynyt tilanne hyväksi ja vahvistaa systemaattisesti tämän alan osaamista. Ahtisaarikin on sen ikäinen, että tuskin hän enää kovin montaa tällaista operaatiota ottaa", Pentikäinen sanoo.

Hänen mielestään pääministerin alaisuuteen pitäisi tulla kaikkien puolueiden tukema hanke, jossa koulutetaan entisiä tai nykyisiä ulkopoliitikkoja ja virkamiehiä jatkamaan rauhantehtävissä.

Pentikäinen sanoo, että Ahtisaaren Nobel-palkintoa voi ajatella palkintona kaikelle suomalaisten tekemälle rauhantyölle.

"Ainakin toivoisin niin. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka ovat tehneet paljon tämäntyyppistä rauhantyötä. Yksittäisten suomalaisten profiili on ollut ehkä jopa korkeampi, kuin valtion yhtenäinen panos."

 
Viite