Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Amnesty International

Loppuunkäsitelty. Amnestyn raportin mukaan vain harvat raiskaustapaukset johtavat oikeuskäsittelyyn. Amnesty International

Loppuunkäsitelty. Amnestyn raportin mukaan vain harvat raiskaustapaukset johtavat oikeuskäsittelyyn.

Raiskauksen uhrit Suomessa heikommilla kuin muissa Pohjoismaissa

16.9.2008 10.07

Vihreä Lanka

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Suomen seksuaalirikoslainsäädäntö jää jälkeen muista Pohjoismaista. Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa osassa raiskausrikoksia rangaistuksen vaatiminen on uhrin vastuulla.

Suomessa vain noin 15 prosenttia poliisille ilmoitetuista raiskauksista etenee oikeuskäsittelyyn, vaikka raiskauksesta tehtyjen rikosilmoitusten määrä on kasvanut. Tiedot käyvät ilmi järjestön pohjoismaisesta raportista.

”Suomen on aika tunnustaa, että raiskaus on yksi naisiin kohdistuvan syrjinnän muodoista, joihin valtiolla on kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukainen velvollisuus puuttua”, sanoo Amnestyn raportin Suomen osuudesta vastaava asiantuntija Pia Puu Oksanen.

Seksuaalirikoslainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa selvittäneen raportin mukaan raiskauksen uhrin ihmisoikeudet eivät toteudu täysin tasa-arvon mallimaina pidetyissä Pohjoismaissa.

Amnesty vaatii kaikkia raiskausrikoksia virallisen syytteen alaisiksi. Lisäksi järjestö peräänkuuluttaa kansallista väkivallan vastaista toimintaohjelmaa sekä parempia tukitoimia seksuaalirikosten uhreille. Järjestö tarkistaisi myös rikoslain määritelmä raiskauksesta.
Viite