Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Teppo Turkki
Huono tuuri. Maksavatko taikilaiset Teppo Turkin tappiot?

Huono tuuri. Maksavatko taikilaiset Teppo Turkin tappiot?

Taideokorkeakoulujen IADE-yksikkö selvitystilaan

2.10.2008 12.35

Anu-Elina Lehti

Suomen taideyliopistojen koulutus- ja kehittämisinstituutti IADE on ajautunut selvitystilaan. Taideteollisen korkeakoulun ja Teatterikorkean omistama yksikkö on reilun kahden vuotensa aikana tuottanut tappiota yli 800 000 euroa.

IADEn henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut alkoivat syyskuun lopussa.

Vuonna 2005 perustettu IADE on tarjonnut taidealojen kehitys- ja koulutuspalveluita. Mediatutkija ja vihreän liikkeen entinen vaikuttaja Teppo Turkki on työskennellyt IADEn johtajana on marraskuusta 2005 lähtien.

Vihreän Langan tietojen mukaan IADEn rahoja on hassattu muun muassa nimekkäiden mainostoimistojen tekemiin markkinointikampanjoihin. Teppo Turkki ei vastannut Vihreän Langan haastattelupyyntöihin.

Taideteollisen korkeakoulun rehtorin Helena Hyvösen mukaan kursseille ei onnistuttu saamaan riittävästi maksavia opiskelijoita. Hyvönen arvelee, että kaikki 800 000 euroa ovat kuluneet alkuinvestointeihin.

”Ymmärtääkseni rahankäyttö on ollut suunnitelmallista. Voihan kehittämistyötä katsoa niin, että löytää joka paikasta virheitä ja syyttää vain yhtä ihmistä. Eihän se johda mihinkään”.

Elokuussa virassaan aloittanut Hyvönen kertoo saaneensa IADEn kriisin ”huomenlahjaksi”.

”En voi vastata siihen, miksi tilanne on päässyt noin pahaksi. Luultavasti on ajateltu, että tappiollista toimintaa pystytään jatkamaan.”

Taideteollinen korkeakoulu joutuu IADEn tappioiden vuoksi kiristämään vyötä. Hyvösen mukaan rahoja ei kuitenkaan napata perusopetuksesta.

”Perusopetuksen ja tutkimuksen varoihin ei missään tapauksessa kajota. Vähennämme luultavasti hallinto- ja tukitoimia sekä matkustelua.”

Jatkaako Teppo Turkki virassaan?

”Se asia ei ole ajankohtainen nyt.”

koulutus 
Viite