Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Elintilaa! Töhryfestin järjestäjien mukaan kaupungin nollatoleranssi on ajanut helsinkiläisnuoret ahtaalle. SXC

Elintilaa! Töhryfestin järjestäjien mukaan kaupungin nollatoleranssi on ajanut helsinkiläisnuoret ahtaalle.

Töhryfestin järjestäjät: Nollatoleranssi on johtanut väkivaltaan Helsingissä

16.9.2008 12.09

Taina Ahtela

Vapaa Helsinki -verkosto järjestää tänään tiistaina kello 13–17 Töhryfest-tapahtuman Kiasman pihalla Helsingissä. Tilaisuus on vastatapahtuma Helsingin kaupungin rakennusviraston Finlandia-talolla järjestämälle suljetulle Stop töhryille -projektin juhlaseminaarille.

Järjestäjät odottavat tilaisuuteen satoja osallistujia.

”Facebookissa ilmoittautuneita on 650. Vappuna EuroMayDay-mielenosoitukseen ilmoittauneita oli 250”, Vapaa Helsinki -verkoston aktiivi Mikael Brunila sanoo.

EuroMayDayhin osallistui järjestäjien mukaan
1 500 mielenosoittajaa.

Helsingin kaupungin graffitien vastainen Stop töhryille -projekti täyttää tänä vuonna kymmenen vuotta. Töhryfestin järjestäjien mukaan kaupunki on tänä aikana systemaattisesti vainonnut lähes kaikkea kaupunkilaisten omaehtoista kaupunkitilan käyttöä.

Tämä on johtanut järjestäjien mukaan nuorten ja kaupungin välien kiristymiseen sekä kaupunkikulttuurin köyhtymiseen.

"Kuka tahansa nuori, joka on pukeutunut väärällä tavalla tai kantaa repussaan maaleja, voi joutua tarkastetuksi tai jopa vartijoiden hakkaamaksi. On turha kuvitella, että väkivalta ja tarkastukset rajoittuisivat vain niihin, jotka ovat maalanneet graffiteja", Brunila sanoo.

Rakennusviraston tietoon ei ole tullut tapauksia, joissa nuoria olisi pahoinpidelty.

"Tällaisia väitteitä on esitetty jatkuvasti. Päinvastoin on ollut joskus niin, että kaupungin puhdistustyöntekijöitä kohtaan on kohdistettu väkivaltaa", sanoo johtaja Kauko Nygren Rakennusvirastosta.

Nygrenin mukaan väitteiden tueksi olisi esitettävä todisteita, jotta ne voitaisiin tutkia.

Töhryfest-tapahtuman aikana tehdään katutaidetta banderolleihin ja kuunnellaan hiphop- ja reggae-esiintyjiä. Taidekoulun lapset maalaavat katuun vesiliukoisilla liiduilla.

Tilaisuudessa puhuvat kansanedustaja Paavo Arhinmäki ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden pääsihteeri Jehki Härkönen. Tilaisuuden jälkeen klo 17 Kiasmalta lähtee Kallioon protestikulkue nollatoleranssia vastaan ja vapaan kaupunkitilan puolesta.

Tapahtuman lisäksi Vapaa Helsinki -verkosto julkaisee tänään nollatoleranssi.info-sivut, joille on tarkoitus kerätä tietoa Stop töhryille -projektin vaikutuksista kaupunkitilassa. Verkoston mukaan kirjoitusten joukossa on graffitimaalareiden haastatteluja töhryprojektin väkivaltaisista ylilyönneistä.

Juttua on päivitetty 16.9.2008 kello 13.00
Viite