Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Transparency International

Maailman maat korruption mukaan.
Punainen maailma. Suomi sijoittui viidenneksi tuoreessa korruptiovertailussa.Transparency International

Punainen maailma. Suomi sijoittui viidenneksi tuoreessa korruptiovertailussa.

Vaalirahasotku pudotti Suomea korruptiovertailussa

23.9.2008 11.30

Lasse Leipola

Suomi on pudonnut sijalle viisi kansainvälisessä korruptiovertailussa. Transparency Internationalin tänään julkaisemassa listauksessa Suomen pisteitä pudotti muun muassa viime keväinen vaalirahoitusskandaali.

”Kohu vaalirahoituksesta herätti huomiota ulkomaisessa lehdistössä ja se näkyy tällaisessa mielikuvatutkimuksessa, vaikka varsinaista lahjontaa ei todistettavasti tapahtunutkaan”, sanoo järjestön Suomen osaston tiedottaja Santeri Eriksson.

Järjestön tiedotteessa mainitaan vaalirahakohun lisäksi myös Patrian lahjontaepäilyt.

Vuosi sitten Suomi oli vastaavassa tutkimuksessa jaetulla ykkössijalla. Nyt Suomen edelle päätyivät Tanska, Ruotsi, Uusi-Seelanti ja Singapore. Sveitsi on Suomen kanssa tasoissa.

Erikssonin mukaan kärkisijan palauttaminen ei ole helppoa.

”Korruptiota on huomattavasti helpompi ehkäistä kuin ruveta jälkikäteen siivoamaan sotkuja. Siksi tämä tulos pitää ottaa vakavasti, vaikka mistään suuresta pudotuksesta ei ole kyse”, Erikson sanoo.

Kaikkein huonoiten vertailussa sijoittuivat Irak, Burma ja Somalia.

Tutkimuksessa kysytään sekä maiden asukkaiden että ulkopuolisten näkemyksiä vallitsevasta korruptiosta. Vastaajat valitaan yhteiskunnan ja yritystalouden tehtävissä toimivien joukosta.
Viite