Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kokoomus

Liittykää yhteen.
Kuntakampanja. Kokoomus lähtee vaaleihin 0,3 prosenttia suuremmalla ehdokasjoukolla kuin neljä vuotta sitten. Kokoomus

Kuntakampanja. Kokoomus lähtee vaaleihin 0,3 prosenttia suuremmalla ehdokasjoukolla kuin neljä vuotta sitten.

Vihreillä on isompi kuin kokoomuksella

18.9.2008 12.12

Lasse Leipola

Vihreän Langan verkkosivuilla uutisoitiin aiemmin tällä viikolla, että vihreiden ehdokasmäärä kunnallisvaaleissa kasvoi 18 prosentilla. Kokoomus nokittaa nyt vihreät – joskin laskemalla kasvuprosentit aivan uudella tavalla.

Vuoden 2004 kuntavaaleissa kokoomuksella oli
7 578 ehdokasta. Tänä vuonna saalis oli 24 ehdokasta suurempi, eli 7 602.

Perinteisellä matematiikalla laskettuna ehdokasmäärä on kasvanut 0,32 prosentilla. Kokoomus kuitenkin ilmoittaa verkkosivuillaan, että suhteellinen kasvuprosentti on lähes 20.

”Kasvuprosentissa on otettu huomioon se, että vuoden 2004 vaaleissa ehdokkaiden teoreettinen maksimimäärä (täydet listat kaikkialla) oli huomattavasti suurempi (17 868 ehdokasta) kuin vuoden 2008 vaaleissa (15 579 ehdokasta) lukuisista kuntaliitoksista johtuen”, kerrotaan kokoomuksen sivuilla.

Vihreän Langan laskujen mukaan kokoomuksen suhteelliseksi kasvuprosentiksi tulisi 15,1 prosenttia, eli todellakin: kasvua on lähes 20 prosenttia.

Vihreiden suhteellinen kasvu olisi muuten 35,1 prosenttia, eli suhteellinen ehdokasmäärä on lähes kaksinkertaistunut.

Laskutavasta riippumatta eniten ehdokashankinnassa petrannut puolue on perussuomalaiset, joka on kasvattanut ehdokasmääräänsä jopa 80 prosentilla. Suhteellinen prosenttiosuus menee jopa yli sadan.

Varsinaisen vaalin ääntenlaskenta suoritetaan perinteisesti, eikä kokoomus pääse valitsemaan itselleen suotuisaa laskutapaa.


Lisää aiheesta:Viite