Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Before the Flood

National Geographic

Before the Flood -juliste
National Geographic

31.10.2016 11.23

Lasse Leipola

Al Gore herätteli maailmaa ilmastonmuutoksen todellisuuteen kymmenisen vuotta sitten elokuvallaan An Inconvenient Truth. Goren epämiellyttävä totuus oli se, että ilmasto lämpenee ihmisen toiminnan seurauksena.

Nyt, ilmastoneuvotteluiden ensin kaaduttua Kööpenhaminassa 2009 ja lopulta onnistuttua Pariisissa 2015, Goren elokuva on saanut seuraajan. Tällä kertaa äänessä on Oscar-palkittu näyttelijä Leonardo DiCaprio.

DiCaprio kiertää elokuvassa maailmaa katsomassa ilmastonmuutosen syitä ja seurauksia maailman eri kolkissa – Indonesiassa, Kiinassa, Kanadassa, Intiassa ja Grönlannissa. Hän tapaa päättäjiä Washingtonissa, Vatikaanissa sekä YK:n ilmastoneuvotteluissa.

Lämpenemisen syyt käydään jälleen läpi. DiCaprion epämiellyttävä totuus ei silti ole enää ilmaston lämpeneminen – sen kaikki jo tietävät. Hänen pääviestinsä on se, etteivät ne kivat pienet keinot, joihin Al Gorekin kannusti, riitä ongelman ratkaisemiseen. Hehkulamput on syytä vaihtaa energiansäästölamppuihin, mutta se on vain hyvä alku.

Before the Floodin epämiellyttävä totuus on nimittäin se, että ellei huoli ilmastosta ala ohjata äänestyskäyttäytymistä, maailma ei muutu riittävästi. DiCaprion ykköskeino ilmastonmuutoksen ratkaisemiseen on hiilivero, joka ei voi toteutua, jos suuri osa poliitikoista ajaa saastuttavan teollisuuden etua.

Toki DiCapriokin antaa tavalliselle katsojalle mahdollisuuden ilmastosyntien sovittamiseen. Keskeisimpinä keinoina esillä ovat omien päästöjen kompensoiminen, naudanlihan vaihtaminen kanaan sekä palmuöljyä sisältävien tuotteiden vältteleminen.

Elokuva on audiovisuaalisesti upea, mutta sisältö on suoraansanottuna masentava. DiCaprio myöntää jo alussa olevansa melko pessimistinen ja loppupuolen tarjoama toivo tuntuu melko päälleliimatulta.

Elokuvassa on mukana pätkä arkistofilmistä vuodelta 1958. Siinä annetaan jotakuinkin sama varoitus jäätiköiden sulamisesta ja merenpinnan nousemisesta kuin Al Goren elokuvassa puolivuosisataa myöhemmin ja Before the Floodissa nyt. Kuinka monta varoitusta tarvitsemme?

* * * *

Fisher Stevens: Before the Flood. National Geographic 2016.

Elokuva on katsottavissa maksutta Youtubessa sekä lukuisissa muissa palveluissa.
Viite