Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Epäonnistunut Eurooppa?

Into ja Visio

Epäonnistunut Eurooppa?
Into ja Visio

26.2.2016 11.35

Riikka Suominen

Euroopan unioni on tuonut maanosaa pitkäikäisen rauhan ja taloudellista hyvää. Nyt hanke uhkaa karahtaa karille. Ongelmia aiheuttavat euron kriisi, kansallismielisten populistipuolueiden nousu Itä-Euroopassa ja Venäjän uusimperialismi Ukrainassa.

Saksan entinen ulkoministeri, vihreä Joschka Fischer sanoo, että suurin syypää kriisiin on unioni itse. Tiukalla talouspolitiikalla ja puoliväliin jääneellä yhdentymisellä Eurooppa on ajanut tilanteen umpikujaan. Ongelmiin ei ole haettu yhteisiä ratkaisuja. Päinvastoin, on peruutettu takaisin kansallisen politiikan aikaan.

Kansalaisten asenteet unionia kohtaan ovat muuttuneet epäileviksi. He ovat joutuneet huomaamaan, että EU:ssa ei olekaan kyse vain yhteisistä markkinoista ja helpottuneista lomamatkoista, vaan poliittisesta yksiköstä, jolla on yhteiset turvallisuusintressit.

Fischerin mukaan turvallisuuspolitiikkaan pitäisi keskittyä nykyistä enemmän. Hän on vakuuttunut, että todellisen, unionin olemassaoloa uhkaavan, kriisin kohdatessa kansalaiset asettuvat puolustamaan yhteistä Eurooppaa.

Vuonna 2014 kirjoitettu ja vastikään suomennettu kirja ei ehkä ole mukaansatempaavin kuvaus Euroopasta, mutta se asettaa muuttuneen tilanteen ansiokkaasti historialliseen kontekstiin.

Joschka Fischer: Epäonnistunut Eurooppa? Into ja Visio 2016.
Viite