Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Guardians of the Earth

19.1.2018 13.48

Lasse Leipola

Joulukuussa 2015 maailman maat pääsivät yksimielisyyteen siitä, että ilmaston lämpeneminen hillitään selvästi alle kahteen asteeseen. Filip Antoni Malinowskin ohjaama Guardians of the Earth lupaa viedä katsojan Pariisin kokouksen kulisseihin.

Teknisesti ottaen se on totta, sillä elokuvaa on kuvattu paikoissa, joihin esimerkiksi lehdistöllä ei ollut pääsyä. Suljettujen ovien takana käydyistä neuvotteluista on kuitenkin päässyt valkokankaalle vain melko yllätyksettömiä puheenvuoroja.

Elokuva on lähinnä yleisesitys siitä, mitä kansainvälisissä ilmastoneuvotteluissa tapahtuu ja minkälaisia osapuolia ja näkökulmia niissä on edustettuna. Pariisin kokous oli luonteva kohde tällaiselle elokuvalle, sillä siellä panokset olivat erityisen korkeat.


Harmillisesti elokuva jättää hyödyntämättä kokouksen trillerimäisen loppuratkaisun. Neuvottelijat ja ministerit olivat kokoontuneet lauantaina viimeiseen täysistuntoon, jossa oli määrä ainoastaan nuijia sopimus valmiiksi. Muodollisuuden alkua odotellessaan hymyilevät päättäjät onnittelivat toisiaan hienosta saavutuksesta.

Vähitellen hymyt alkoivat hyytyä ja keskustelut vakavoituivat.

Myöhemmin selvisi, että lopullisessa tekstissä oli ilmennyt yksi sana, jota Yhdysvallat ei voinut hyväksyä. Puheenjohtajamaa Ranska ratkaisi ongelman ilmoittamalla pikaisesti, että tekstissä on tekninen virhe. Joidenkin kehitysmaiden mukaan kyseessä ei ollut virhe vaan osa neuvottelutulosta.

Teollisuusmaita koskevan kirjauksen shall-sana muutettiin vähemmän sitovaksi should-sanaksi ja sopimus hyväksyttiin.


Alkuvuonna 2018 elokuva tuntuu auttamattoman vanhentuneelta, vaikka alkuun ja loppuun on päälleliimattu viittaus Donald Trumpin vastahakoiseen ilmastopolitiikkaan. Pariisi oli omana aikanaan ja Malinowskin elokuvassa vaikean prosessin upea päätös. Viimeistään nyt on selvää, että maailma on yhä vaarassa.
Pariisin sopimuksen kohtalo on vaakalaudalla taas joulukuussa, kun ilmastoneuvottelijoiden pitäisi päästä sopuun sitä tarkentavista säännöistä. Yhdysvalloista ei ole tällä kertaa apua ja puhetta johtaa diplomatiataidoistaan tunnetun Ranskan sijaan hiilivoimaan tukeutuvan Puolan vanhoillinen johto.

* * *

Filip Antoni Malinowski: Guadians of the Earth. Itävalta 2017. Näytökset: 29.1, 30.1 ja 2.2. docpointfestival.fi
Viite