Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jatkosota-extra

7.3.2018 12.03

Sammeli Heikkinen

Mitä voisin kirjoittaa Jaakko Yli-Juonikkaan Jatkosota-extrasta?

Lukukokemus oli hämmentävä, mutta nautinnollinen. Ehkä parempi antaa etabloituneiden kirjallisuuskriitikoiden kertoa, mistä teoksessa on kyse.

”Jatkosota-extra näyttää sana- ja käsitetaiteellisena kokonaisuutena hudin ja takalaittoman sulaumalta, jossa sattumanvaraisten zoomailujen samantekevyys lennättää sekä satiirin tehot että lukijan mielenkiinnon taivaan tuuliin.” (Pekka Jäntti, Etelä-Suomen Sanomat)

”Yli-Juonikas käyttää asetelmaa kielellä leikittelyyn ja eri rekisterien välillä heilahteluun. Kokonaisuus ei ole selkeä jana vaan joka suuntaan leviävä rihmasto.” (Ville Hänninen, Aamulehti)

”Vahvasti satiirinen Jatkosota-extra on polyfoninen, seka-aineksinen ja kerronnallisesti rikkonainen romaani, joka hyödyntää railakkaasti erilaisia typografisia keinoja ja graafisia ratkaisuja. (Jukka Petäjä, Helsingin Sanomat)

Tämä selvä.

Jatkosota-extra on erikoisista muotokikkailuistaan, paksuudestaan ja juonen viitteellisyydestä huolimatta yllättävän helppolukuinen ja vetävä. En oikein tiedä, mistä siinä oli kyse, mutta olen tyytyväinen, että sen luin.

* * * *

Jaakko Yli-Juonikas: Jatkosota-extra. Siltala 2017.
Viite