Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: 1Q84

5.6.2013 11.55

Lasse Leipola

Haruki Murakamin 1Q84 on kiehtova kirja. Osuvan ihmiskuvauksensa ansiosta se tuntuu realistiselta, tutulta ja helposti lähestyttävältä, vaikka se sijoittuu vieraaseen kulttuuriin ja on ainakin osittain fantasiakirjallisuutta.

Vuoteen 1984 sijoittuva kirja seuraa kahta kolmikymppistä, samassa koulussa opiskellutta mutta sittemmin erilleen ajautunutta tokiolaista. Molemmat ajautuvat tahoillaan hämäriin puuhiin. Fysioterapeuttina työskentelevä Aomame avustaa laittomuuksiin turvautuvaa turvataloa, ja matematiikkaa opettava Tengo parantelee salaa lukiolaistytön kirjoittamaa romaania. Ja kuten arvata saattaa, nämä tarinat alkavat nivoutua toisiinsa.

Vaikka Murakamin luoma vaihtoehtotodellisuus on kiehtova ja juoni todella koukuttava, kirja ei ole täydellinen. Murakamin pakkomielteenomainen suhtautuminen naishahmojen vartaloihin ja seksuaalisuuteen on suorastaan häiritsevää.

* * * *

Haruki Murakami: 1Q84. Tammi 2013 (osat 1&2 julkaistu yksissä kansissa keväällä, osa 3 ilmestyy syksyllä). Suomentanut Jay Rubinin englanninkielisestä käännöksestä Aleksi Milonoff. (Huom! 31.5. ilmestyneessä Vihreässä Langassa väitettiin virheellisesti, että suomenkielisessä käännöksessä käytetyn englanninkielisen version olisi kääntänyt Philip Gabriel)
Viite