Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lanka arvioi: Ainoat todelliset asiat

10.2.2012 10.20

Laura Häkli

Merete Mazzarellan uusi kirja Ainoat todelliset asiat on hirveän hyvä. Olin kirjasta niin lumoutunut, että kun sain sen lauantaina iltapäivällä loppuun, halusin heti lähteä kirjastoon lainaamaan lisää Mazzarellaa.

Mutta koska kirjastot olivat kiinni, mietin vakavasti, pitääkö minun lähteä bussilla kirjakauppaan. Tällaista kirjallista ihastumista ei ole tapahtunut aikoihin. Aikaisemmin Mazzarellalta lukemani Fredrika Charlotta o.s. Tengström ei tehnyt minuun suurta vaikutusta.

Mazzarellan tuore kirja ei ole mikään suuri romaani, mutta se on kummalla tavalla vangitseva. Päiväkirjamaisia merkintöjä, yhteiskunnallisia ja yksityisiä havaintoja, historiaa ja filosofiaa yhdistelevä kirja antaa lukijan kurkistaa Mazzarellan maailmaan, jonka hän avaa niin rohkeasti että lukija hämmentyy – ja haluaa lisää. Kiinnostavimpia pohdintoja ovat Mazzarellan ajatukset muuttuvasta työelämästä ja sitä kautta kohtaamisesta, välttämättömyydestä ja minuudesta. Niin vessanpöntöntekijän kuin kirjailijankin näkökulmasta.

Ajankohtaisten pohdintojen taustalla on ikiaikaisen kiinnostavaa draamaa: miten ihminen kamppailee vanhan ja uuden rakkauden välillä – ja ennen kaikkea puhuuko välit katkaissut ystävä hänelle enää koskaan.

* * * * *

Merete Mazzarella: Ainoat todelliset asiat – vuosi elämästä. Tammi 2012.
Viite